Pentagon v elektronické válce s islamisty zaostává

Pentagon,

Pentagon, Zdroj: Profimedia.cz

Boje proti Islámskému státu
Boje proti Islámskému státu
Boje proti Islámskému státu
Boje proti Islámskému státu
Boje proti Islámskému státu
11
Fotogalerie

Pokusy americké armády a bezpečnostních služeb narušit internetovou komunikaci Islámského státu (IS) přinášely zatím spíš zklamání, přestože Pentagon před rokem ohlásil novou etapu v elektronickém boji s teroristy. Napsal to v pondělí list The New York Times. IS internet využívá k verbování stoupenců, šíření propagandy a rozesílání šifrovaných zpráv a rozkazů.

Z rozhodnutí amerického ministerstva obrany mělo takzvané Kybernetické velitelství před rokem zahájit útoky po internetové síti, aby ochromilo schopnost IS zneužívat internet ke komunikaci. Po útocích, jakými byly nedávno akce atentátníků v Británii nebo Íránu, je ale jasné, že činnost informačních center teroristů je zpravidla obnovena stejně rychle, jak rychle je veden útok proti nim, píše newyorský list.

Zatím nejrozsáhlejší útok vedený proti IS z USA byla loni v listopadu operace Glowing Symphony. Americké velitelství získalo přístupová hesla k několika účtům islamistů a s jejich pomocí vymazalo nebo zablokovalo propagandistický obsah některých serverů. Operace byla nejdřív úspěšná, ale zanedlouho se týž obsah objevil jinde.

Zklamání z nedostatečné účinnosti elektronického boje vedlo už vládu Baracka Obamy k pokusům sesadit ředitele Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Michaela Rogerse, píše The New York Times. Jeho metody prý byly zastaralé a nedostatečně účinné. List cituje americké experty, podle nichž je globální síť IS navzdory územním ztrátám v Sýrii a Iráku prakticky nepoškozená.

Američané teď přehodnocují své kybernetické metody a snaží se je lépe přizpůsobit boji se zločineckými skupinami. Situace se podle amerického listu v poslední době zlepšila. Kybernetické útoky armáda v Iráku synchronizuje s pozemními operacemi, zlepšuje se vybavení i kvalita "kybernetických zbraní". Mazání účtů nebo blokování islamistické komunikace během útoků bezpilotními aparáty je už dnes v Iráku "standardní operační postup," napsal The New York Times.

Šéf Pentagonu navrhl omezit počet amerických vojenských základen

Americký ministr obrany James Mattis v pondělí ve Sněmovně reprezentantů vyzval ke snížení počtu základen americké armády, z nichž některé jsou podle něj nadbytečné a Pentagon je nepotřebuje. Mattis hovořil se členy branného výboru v rámci schvalování vojenského rozpočtu na příští finanční rok.

Podle ministra by se měly základny zavřít počínaje rokem 2021. Armáda má "v současné době více infrastrukturní kapacity, než pro své operace potřebuje". Tento stav se nezmění, i kdyby se početní stav armády zvýšil, konstatoval Mattis. Úspory mohou být vynaloženy na modernizaci výzbroje.

O snížení počtu základen už usilovala vláda prezidenta Baracka Obamy. Kongres ovládaný republikány ale jakékoli návrhy odmítal. Ve volebních okrscích kongresmanů jsou totiž vojenské základny velmi ceněné.

Prezident Donald Trump navrhl ve vojenském rozpočtu na rok 2018 částku 639 miliard dolarů. Poslanci ale navrhují zvýšit výdaje o dalších 30 miliard v zájmu potřebné modernizace armádních kapacit.