Americká armáda vycvičí ukrajinské vojáky, začne už příští měsíc

Příslušníci ukrajinské armády

Příslušníci ukrajinské armády

Americká armáda chce už příští měsíc zahájit výcvik ukrajinských vojáků, kteří na východě své země bojují s proruskými separatisty podporovanými Moskvou. Řekl to velitel amerických jednotek v Evropě generálporučík Ben Hodges.

Generál upřesnil, že v březnu budou Američané cvičit tři prapory sil ukrajinského ministerstva vnitra. Trénink má probíhat ve výcvikovém středisku Javariv ve Lvovu na západě Ukrajiny.

Hodges rovněž uvedl, že Američané budou Ukrajince učit, jak se lépe bránit proti „dělům a raketometům Rusů a povstalců“. Učební plán prý zahrnuje i zajišťování silnic, mostů a další infrastruktury, jakož i ošetřování a evakuaci obětí. Velitel amerických sil v Evropě to podle AP řekl během návštěvy štábu mnohonárodního uskupení Northeast ve Štětíně.

Joe Biden slíbil Ukrajině podporu

Podle amerického viceprezidenta Bidena budou Spojené státy nadále podporovat Ukrajinu, aby se mohla bránit agresi ze strany proruských separatistů. Za nepřijatelnou označil roli Ruska, které podle něj má na separatisty dostatečný vliv, aby je dokázalo zastavit, ale nevyužívá ho a naopak jim dodává bojové prostředk, uvedl na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Neupřesnil však, zda USA přistoupí k dodávkám zbraní ukrajinské armádě.