Americká banka JPMorgan kupuje většinový podíl v platební divizi Volkswagenu

Americká banka JPMorgan kupuje většinový akciový podíl v platební divizi Volkswagenu.

Americká banka JPMorgan kupuje většinový akciový podíl v platební divizi Volkswagenu. Zdroj: e15.cz

V Paříži byl zahájen soud se strůjci teroristických útoků z 13. listopadu roku 2015. Pachatelům hrozí doživotní vězení.
Britsko-německý obchod upadá kvůli brexitu. Spojené království by mohlo letos poprvé po více než sedmdesáti letech vypadnout z žebříčku deseti největších exportérů do Německa. Na snímku britský premiér Boris Johnson a německá kancléřka Angela Merkelová.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Soud s pařížskými atentátníky zahájen

V Paříži začal za přísných bezpečnostních opatření dlouho očekávaný soudní proces s údajnými pachateli teroristických útoků, ke kterým došlo ve francouzské metropoli 13. listopadu roku 2015. Tragické události si tehdy vyžádaly 130 mrtvých a stovky dalších atentátníci zranili. Soud potrvá nejméně do konce května příštího roku. Obžalováno je celkem dvacet lidí. Šest z nich je však stále na útěku a sedm zemřelo během útoků. Všem přeživším hrozí doživotní vězení. Jeden z obžalovaných Salah Abdeslam se včera při úvodních prohlášeních označil za vojáka Islámského státu a stěžoval si na zacházení ze strany francouzských úřadů.    

Britsko-německý obchod upadá kvůli brexitu

Velká Británie letos poprvé od roku 1950 vypadne z žebříčku deseti největších exportérů do Německa, uvádí Spolkový statistický úřad. Němci utratili v prvním pololetí za britské zboží 13,8 miliardy liber, zhruba 408,5 miliardy korun. To znamená meziroční pokles o jedenáct procent. Vzhledem k tomu, že i na začátku druhého pololetí německé společnosti aktivně mění britské dodavatele za nové partnery ze států Evropské unie, dá se očekávat, že Spojené království na konci roku 2021 spadne na 11. pozici. Na vině je především brexit a s ním spojený odchod Británie z jednotného evropského trhu. Zajímavé je, že vývoz německých výrobků do ostrovního státu prozatím nezpomalil a za letošní první půlrok se meziročně zvedl o 2,6 procenta.    

Z trhů a burz 

Akcie na obou stranách Atlantiku zlevnily 

Burzy v USA se ve středu propadly. Investoři se obávají, že oživení ekonomiky po koronakrizi bude postupovat pomaleji, než se původně očekávalo. Index S&P 500 se snížil o 0,13 procenta. Dow Jones klesl o 0,2 procenta. Nasdaq Composite odepsal 0,57 procenta. V prudkém zlevňování pokračoval bitcoin. Naopak cena ropy o procento a půl vyrostla. Ještě výrazněji než americké akcie včera oslabily trhy v západní Evropě. Nejvíce německý benchmark DAX, jenž odevzdal 1,47 procenta. Ve výrazné ztrátě skončil též francouzský CAC 40 (-0,85 procenta), britský FTSE 100 (-0,75 procenta) a celoevropský STOXX Europe 600 (-1,06 procenta).   

JPMorgan investuje do Volkswagen Payments

Americká banka JPMorgan převezme majoritní podíl ve společnosti Volkswagen Payments, která patří do německého automobilového koncernu Volkswagen. Peněžní ústav podle CNBC kupuje přibližně 75 procent akcií firmy. Kolik za ně zaplatí nicméně nebylo zveřejněno. Transakci ještě musí schválit regulační orgány. Volkswagen Payments vznikla v roce 2017 a má sídlo v Lucembursku. Za první pololetí letošního roku vydělala automobilce 22,6 miliardy eur, kolem 575 miliard korun, což je meziroční nárůst o osmnáct procent. Jejím prostřednictvím lze například zakoupit vůz, vyřídit si pojištění, natankovat palivo nebo provádět platby během jízdy v autě.   

Tweet dne

„Jsem ráda, že jsem se během fóra setkala s Janem Emerykem Rościszewským, šéfem PKO Bank Polski. Polské banky mohou pomoci běloruským podnikům a jednotlivcům dočasně přesídlit do Polska kvůli (politickým) represím. Nové Bělorusko bude také potřebovat partnerství a investice. Musíme o tom přemýšlet.“   

Vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská se v exilu snaží pro svou zemi budovat mezinárodní obchodní vztahy.

Stane se dnes

  • Němečtí sociální demokraté (SPD) představí plakáty pro poslední fázi kampaně před klíčovými volbami do Spolkového sněmu. Ty proběhnou 26. září.
  • Prezidenti Ruska a Běloruska Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko se sejdou v Moskvě. Mají hovořit o mezinárodních otázkách.  
  • Polský senát bude projednávat kontroverzní návrh zákona, jenž má podle odpůrců umlčet Američany vlastněnou polskou televizi TVN. Návrh již v polovině srpna schválila dolní komora tamního parlamentu. 
  • Rada guvernérů Evropské centrální banky oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice.  
  • Začíná mezinárodní filmový festival v Torontu, který potrvá až do 18. září.