Salvador zahájil používání bitcoinu, v ulicích propukly násilné protesty

První den po zavedení bitcoinu jako oficiálního platidla zavládly v Salvadoru násilné protesty.

První den po zavedení bitcoinu jako oficiálního platidla zavládly v Salvadoru násilné protesty. Zdroj: e15.cz

Zavedení nové digitální měny v Salvadoru provázely násilné protesty a technické problémy. Hodnota kryptoměny prudce oslabila.
Piloti letecké společnosti American Airlines budou stávkovat za lepší pracovní podmínky.
Britský konzervativní premiér Boris Johnson chce výrazně zvýšit daně. Získané peníze hodlá použít na zdravotnictví a sociální reformy.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Salvador má potíže s novou měnou

Středoamerická republika Salvador jako první země světa zahájila používání bitcoinu coby oficiálního platidla. Zatím se jí však tento krok příliš nevyplácí. Hodnota nejznámější kryptoměny za včerejšek prudce klesla o jedenáct procent. V jednu chvíli se obchodovala za méně než 43 tisíc dolarů. Jeden z nejchudších států Latinské Ameriky tím podle tamní opozice přišel zhruba o tři miliony dolarů, téměř 65 milionů korun. Spuštění virtuální měny se zároveň potýkalo s mnoha technickými problémy. V reakci na zmiňované obtíže vypukly v hlavním městě Salvadoru násilné protesty, kterých se zúčastnilo kolem tisícovky lidí.      

Konzervativec Johnson chce vyšší daně

Britský premiér Boris Johnson v úterý představil své plány na výrazné zvýšení daní. Odvody za sociální a zdravotní pojištění se mají ve Spojeném království od dubna příštího roku zvednout o 1,25 procenta. O stejně vysokou sazbu se má navýšit také daň z dividend. Šéf britské vlády počítá, že díky tomu v následujících třech letech přiteče do státního rozpočtu skoro 36 miliard liber, tedy více než bilion korun. Peníze navíc chce Johnson použít na financování sociálních reforem a národního zdravotního systému (NHS). Dá se nicméně předpokládat, že návrh narazí na silný odpor i v Johnsonově Konzervativní straně. Ta se přirozeně obává ztráty pravicových voličů.      

Z trhů a burz 

Akciové indexy převážně ztrácely, výjimkou byl Nasdaq

Většina amerických akcií v úterý oslabila. Benchmark S&P 500 odevzdal 0,34 procenta a Dow Jones se propadl o 0,76 procenta. Výjimkou byl pouze technologický index Nasdaq Composite, který o 0,07 procenta zpevnil a dosáhl nové rekordní hodnoty 15 374,33 bodu. Všechny hlavní burzy v západní Evropě za včerejšek poklesly. Investoři vyhlížejí zítřejší zasedání Evropské centrální banky. Britský ukazatel FTSE 100 se snížil o 0,53 procenta. Německý DAX odepsal 0,56 procenta. Francouzský CAC 40 ubral 0,26 procenta a panevropský STOXX Europe 600 uzavřel ve ztrátě 0,49 procenta.    

Američtí piloti budou stávkovat

Odbory, které zastupují piloty americké letecké společnosti American Airlines, se chystají v příštích týdnech vyhlásit rozsáhlou stávku. Piloti jsou podle své asociace unavení z dlouhých pracovních hodin. Firma jim prý také na cestách neposkytuje adekvátní ubytování. Samotné aerolinky se ke kritice nevyjádřily. O lepší pracovní podmínky momentálně usilují také piloti z texaské společnosti Southwest Airlines. Ti na svého zaměstnavatele dokonce kvůli tomu podali v srpnu žalobu. Investory zpráva zatím příliš nevyděsila. Akcie American Airlines včera zdražily o 0,83 procenta na 19,53 dolaru.      

Tweet dne

Nedostatek čipů, který narušuje globální výrobu automobilů, může přetrvat až do roku 2023. Je o tom přesvědčen šéf německé automobilky Daimler Ola Källenius.  

Stane se dnes

  • Francouzský prezident Emmanuel Macron přijme v Elysejském paláci kandidáta na nového německého kancléře Armina Lascheta (CDU). V pondělí se Macron setkal s jeho konkurentem Olafem Scholzem (SPD). 
  • V americkém San Jose začíná soud s Elizabeth Holmesovou, zakladatelkou firmy Theranos. Holmesová je obžalována z podvodu vůči investorům, zákazníkům a pacientům, kterým tvrdila, že její krevní test nazvaný Edison přinese revoluci v medicíně. Bývalé podnikatelce hrozí dvacet let vězení.
  • Zástupci dvaceti zemí budou jednat o krizi v Afghánistánu, kde se po dvaceti letech opět dostalo k moci radikální hnutí Tálibán. Schůzky se zúčastní například šéf americké diplomacie Antony Blinken či německý ministr zahraničí Heiko Maas. 
  • V Mnichově se koná mezinárodní autosalon. Přehlídka se nesoustředí pouze na automobily, ale i na další možnosti dopravy. Akce potrvá do 12. září.
  • Své hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí zveřejní řecká sázková společnost OPAP, ve které vlastní čtyřicetiprocentní podíl tuzemská Sazka Group.