Platební karty využíváme čím dál víc. Nejčastěji platíme za jídlo a oblečení

Platební karty

Platební karty Zdroj: Sean MacEntee/flickr

Platební nálepka
Debetní karta Raiffeisenbank
Debetní karta Raiffeisenbank
Debetní karta Raiffeisenbank
Debetní karta Raiffeisenbank
8
Fotogalerie

Platbu kartou už bereme jako samozřejmost. Používáme jí čím dál častěji. Oproti loňskému roku jsme za první čtyři měsíce letošního roku kartou platili o desetinu častěji. Nejvíce jsme kupovali potraviny, platili jsme za útratu v restauracích, dále jsme nejvíce utráceli za oblečení, zábavu, služby a také pohonné hmoty. Největší jednorázové položky padaly za výdaje spojené s cestováním. Nebojíme se ale investovat ani do svého zdraví. To vše ukázala analýza UniCredit Bank.

„Češi letos na jaře udělali vítr nejen ve svých peněženkách, ale i v šatníku. Za jeden nákup v obchodech s módou jsme v průměru zaplatili až téměř 1 400 korun. V rámci detoxu po dlouhé zimě také vynakládáme vysoké částky na své zdraví a krásu – u zubaře, v lékárně či za různé ozdravné procedury,“ říká Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank.

Naším účtem zahýbaly nákupy v lékárnách

Za nákupy v lékárnách, optikách, atd. jsme utratili i přes 2 300 korun. Podle Petra Plocka to bylo i vinou letošní chřipková epidemie. Ta se odrazila i v tříprocentním růstu počtu transakcí. Čím dál častěji ale utrácíme i za služby dentálních hygienistů a ostatních soukromých lékařů.

Peníze létaly ale i za další služby jako kadeřníci, čistírny oblečení nebo návštěvy restaurací. S příchodem léta se stále více objevují položky vydané za cestování. „Za ubytování v průměru na jednu platbu vynaložíme 4 550 korun, za letenky 4 900 korun a za pronájem auta až 5 800 korun,“ říká Petr Plocek.