Německý obchodník měl chybou banky získat 163 milionů eur

Panorama Frankfurtu s Commerzbank Tower

Panorama Frankfurtu s Commerzbank Tower Zdroj: Mylius, Wikimedia Commons

Frankfurt nad Mohanem, finanční centrum eurozóny
2
Fotogalerie

Frankfurt nad Mohanem, centrum německého a kontinentálního bankovnictví, řeší kuriózní případ. Bývalý pracovník Citibank, v současnosti samostatný obchodník s cennými papíry, koupil před dvěma lety tři tisíce kusů blíže nespecifikovaných papírů, na trhu obchodovaných pod označením AA2GDQ.

Jednotková cena byla tehdy 108 eur, píše týdeník Focus. Nákup byl proveden v pátek, tedy v poslední pracovní den před víkendem. V pondělí dotyčný zjistil, že cena na kus poskočila na 54 tisíc eur, tedy skoro o 50 tisíc procent více, než investoval. V daném momentě měl tak na kontě, alespoň na papíře, 163 milionů eur. Výpis z účtu si vyfotil na mobil.

O dva roky později se kauza dostává před soud. Evidentní je, že v bance - jejíž jméno nebylo zveřejněno - nastala chyba. Ví se také, že páteční cena byla chybná. Hodnota titulu měla být v pátek i v pondělí stejná, tedy 54 tisíc eur. Páteční údaj se dostal do systému omylem. Znalci branže připomínají, že podobných přehmatů stále přibývá.

Banka, které se tento konkrétní omyl týká, má nicméně problém. Do pondělních 11 hodin měla omyl nahlásit bankovnímu dohledu. Pokud tak neučinila, má obchodník na peníze právo, což banka odmítá. verdikt, jak už bylo řečeno, vynese frankfurtský zemský soud.