Asad bez váhání použije chemické zbraně, tvrdí zběh Fáris

Sýrie - ilustrační foto

Sýrie - ilustrační foto Zdroj: CTK

Syrský režim bez váhání použije chemické zbraně, bude-li zahnán do úzkých, řekl stanici BBC bývalý syrský velvyslanec v Iráku Naváf Fáris, který minulý týden přešel na stranu povstalců. Nepotvrzené zprávy naznačují, že Damašek už takové prostředky dokonce použil, uvedl tento nejvyšší syrský politický zběh v rozhovoru poskytnutém zpravodaji britské stanice v Kataru, kde se zdržuje. Fáris také uvedl, že Asadův režim spolupracuje s Al-Káidou.

Sýrie má významné zásoby chemických zbraní, což znepokojuje sousední země i západní vlády. Sílí obavy o zabezpečení těchto zbraní v případě pádu režimu prezidenta Bašára Asada.

Fáris v rozhovoru poskytnutém zpravodaji BBC Franku Gardnerovi nevyloučil, že by Asad mohl použít chemické zbraně proti opozici, když prezidenta označil za „zraněného vlka a muže zahnaného do kouta“.

„Je tu informace, samozřejmě nepotvrzená informace, že chemické zbraně už byly částečně použity ve městě Homsu,“ řekl Fáris.

Fáris: Asadovi s plánováním útoků pomáhá Al-Káida

Ačkoli se Asad při obhajobě krvavých vojenských zásahů často zaštiťuje tvrzením, že bojuje proti údajným teroristům, podle Fárise naopak syrský vůdce s Al-Káidou spolupracuje. Teroristické uskupení mu prý pomáhalo organizovat těžké vojenské zásahy po celé Sýrii.

Fakt spolupráce sunnitských bojovníků Al-Káidy s režimem v Damašku, v němž dominují příslušníci šíitské odnože alávitů, vysvětlil Fáris lakonickým prohlášením: „V historii se najde spousta příkladů toho, jak se mnozí nepřátelé spojí, když mají společné zájmy.“ Al-Káida podle Fárise hledá „akční prostor a podporu, syrský režim zase cesty k terorizování syrského lidu“.

Klíčový pro další vývoj je postoj Ruska

Rozhovor s bývalým diplomatem Fárisem zveřejnila BBC v době vrcholící návštěvy zmocněnce OSN pro Sýrii Kofiho Annana v Rusku. Annan v Moskvě jedná o podmínkách, s nimiž Rusko spojuje svou účast na urovnání krvavého vnitřního konfliktu v Sýrii. Zejména chce zjistit, do jaké míry Rusko podpoří novou rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která je nutná k prodloužení mise mezinárodních pozorovatelů v Sýrii.

Západní státy chtějí rezoluci spojit s možností sankcí nebo přímého zásahu do syrské krize, Moskva ale trvá na politickém dialogu bez jakéhokoliv vnějšího vměšování. Fáris vyjádřil ohledně Annanovy návštěvy Ruska hlubokou skepsi a označil její úspěch za „nemožný“.

Pokračuje bitva o Damašek, armáda nasadila vrtulníky

Syrské vládní síly dnes poprvé nasadily vrtulníky do bojů o Damašek. Urputné střety mezi jednotkami prezidenta Bašára Asada a povstaleckými oddíly trvají v syrské metropoli od neděle a opoziční síly je označují za „bod zlomu“.

Boje v Damašku s dosud nevídanou intenzitou vypukly v neděli, v pondělí opoziční síly oznámily obsazení dvou čtvrtí - Midan v centru města a Tadamon ve východní části metropole. Dnes se podle agentury AP bojuje ve čtyřech damašských čtvrtích.

Podle Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) se vládní jednotky přes noc snažily dělostřeleckou palbou vytlačit povstalce především ze čtvrti Midan. Agentura AFP uvedla, že poprvé byly pozice povstalců v noci ostřelovány také z armádních vrtulníků.

V neděli zemřelo v Damašku při střetech 105 lidí, v pondělí pak podle OSDH zahynulo při represích a bojích v zemi 149 osob.

Podle nejmenovaného tureckého činitele překročilo přes noc hranice ze Sýrie do turecké provincie Hatay dalších 1280 uprchlíků, mezi nimi i nejmenovaný brigádní generál. V Turecku tak už údajně našlo útočiště 18 syrských generálů a neupřesněný počet dalších armádních důstojníků s celkem 68 rodinnými příslušníky. Počet syrských uprchlíků v Turecku se po dnešní noci zvýšil podle zdroje Reuters už na 42 680 osob.