Asad: Evropa musí pomoci syrským uprchlíkům vrátit se domů

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: Kremlin.ru via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Evropa musí vytvořit podmínky pro návrat uprchlíků do Sýrie. V rozhovoru s francouzskou agenturou AFP to řekl syrský prezident Bašár Asad. Prohlásil také, že chce dobýt zpět území celé Sýrie, avšak počítá s tím, že tento boj bude dlouhý.

Asad tento dlouhý boj považuje za boj proti terorismu a hodlá ho vést i v době mírových rozhovorů. Jde o jednání zástupců syrské vlády a jejích oponentů, která za zprostředkování OSN začala 29. ledna v Ženevě, ale od minulého týdne jsou přerušené. Opozice totiž trvá na tom, že nejdříve musejí skončit boje v Sýrii. Syrská armáda a její spojenci v posledních dnech zaznamenali velké zisky u města Halab, avšak za cenu životů civilistů a odchodu obyvatelstva. K turecké hranici se vydalo z velkoměsta na 50 tisíc lidí. Asad prohlásil, že smyslem bojů o Halab je přerušit zásobovací trasu do Turecka.

Asad trvale uprchlickou vlnu přisuzuje zemím, které podle něj podporují teroristy, k nimž řadí nejenom islámské radikály, ale také své oponenty. „Vyzvu evropské vlády, které přímo přispěly k exodu uprchlíků tím, že chrání teroristy a zavádějí embargo proti Sýrii, aby pomohly Syřanům vrátit se domů,“ řekl Asad v rozhovoru, který poskytl francouzské agentuře ve čtvrtek.

Bylo by nelogické říkat, že jsme ochotni vzdát se jediného kusu našeho území

Prohlásil v něm, že jeho cílem je získat zpět kontrolu nad celou Sýrií. „Bylo by nelogické říkat, že jsme ochotni vzdát se jediného kusu našeho území,“ řekl. Asad je prý otevřený rozhovorům s opozicí, ale boje kvůli tomu nezastaví. „Od začátku krize chováme víru ve vyjednávání a v politické kroky. Účast v rozhovorech ale neznamená, že zastavíme boj proti terorismu. Sýrie potřebuje obojí a tyto dvě věci jsou navzájem nezávislé,“ tvrdil prezident.

Neodpustil si kritiku Francie a řekl, že Paříž musí svou politiku vůči Sýrii změnit. Francie patří k zemím, které žádají nekompromisně Asadovo odstoupení. Asad kritizoval také Turecko a Saúdskou Arábii, tedy státy které stojí na straně opozice. Podle prezidenta hrozí Sýrii vojenská intervence obou těchto zemí.