Asad nabídl povstalcům amnestii, pokud složí zbraně

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: ctk/ap

Syrský prezident Bašár Asad nabízí ozbrojené opozici amnestii výměnou za to, že složí zbraně. Její bojovníci by tak měli možnost se vrátit k „normálnímu životu“, řekl v rozhovoru pro německou televizi ARD. Ruské ministerstvo obrany dnes informovalo, že čtyři novináři z Číny, Kanady, Bulharska a Ruska utrpěli zranění při dělostřelecké palbě na syrsko-turecké hranici. Podle syrské státní agentury byla střelba vypálena z turecké strany hranice.

Zastavení bojových akcí v rámci příměří, které začalo platit od soboty, ale které se nevztahuje na islámské radikály, označil Asad za „záblesk naděje“. „Sehrajeme svou roli, aby celá ta věc fungovala,“ citovala ARD jeho slova z 25minutového rozhovoru, ve kterém podle všeho nepadlo slovo o jeho možném odchodu z prezidentské funkce, jak stále požaduje umírněná opozice.

Asad prohlásil, že Sýrie v současnosti není „zcela svébytná“, což je důvod, proč potřebuje vojenskou pomoc Ruska, Íránu a libanonského hnutí Hizballáh. „Nepřišly bránit nás, ale sebe,“ podotkl.

Syrský prezident kladně zhodnotil, že Německo ochotně doposud přijímalo uprchlíky ze Sýrie. Dodal nicméně, že by bylo chytřejší a méně nákladné, kdyby byla Syřanům poskytnuta pomoc, aby mohli dál žít ve vlastní zemi. To by se podle něho ale západní země musely rozhodnout „bojovat proti terorismu, a ne proti jeho zemi“.

Příměří po pěti letech

Syrská státní média citovala Asada, že v rozhovoru pro ARD také řekl, že se syrská armáda zdržela reakcí na údajné případy porušení příměří ze strany povstalců, a to proto, aby dala šanci dohodě o příměří. „Teroristé porušili dohodu od prvního dne,“ tvrdil Asad.

Ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na ministerstvo obrany informovala o zranění čtyř zahraničních novinářů, kteří se nacházeli na syrsko-turecké hranici. Novináře zasáhl dělostřelecký útok, který trval šest minut. Ihned jim byla poskytnuta pomoc a jejich zdravotní stav je uspokojivý, sdělilo ministerstvo. Podle syrské státní tiskové agentury byli novináři na prohlídce oblasti, která byla nedávno dobyta z rukou rebelů. V době incidentu bylo v oblasti přítomno 33 zahraničních reportérů.

Dohoda o příměří mezi syrskou vládou a opozicí je první po pěti letech od vypuknutí konfliktu, který si vyžádal už 270 tisíc mrtvých a miliony uprchlíků. S klidem zbraní souhlasil jak Asad, tak stovky ozbrojených skupin a kurdští bojovníci. Příměří se netýká radikálních skupin, jako je Islámský stát a fronta An-Nusra.

Kromě přípravy půdy pro další mírová jednání má příměří především humanitární cíl - zajistit dodávky potravin, léků a dalšího potřebného materiálu pro desetitisíce civilistů uvízlých v bojových zónách, respektive v obklíčených městech.

Tereza Spencerová: Dohoda aneb Kdo je kdo v Sýrii