Asad ocenil postoj Česka, firmy by se mohly podílet na obnově Sýrie

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: ctk/ap

České firmy by se mohly po skončení války podílet na budoucí rekonstrukci Sýrie, prohlásil syrský prezident Bašár Asad. Praha byla prý objektivnější než většina evropských států a to bez ohledu na skutečnost, že česká vláda a činitelé byli vystaveni tlaku, aby se Sýrií přerušili vztahy.

Asad v rozhovoru s Literárními novinami rovněž hájí své kroky a kritizuje Západ. „Co se týče zemí, které se rekonstrukce budou moci zúčastnit, bude to proces výběrový a nebude otevřený všem,“ uvedl Asad.

„Nevěřím, že by syrský lid přijal účast jakékoli firmy z nepřátelské země, která byla zodpovědná, přímo či nepřímo, za prolévání syrské krve během krize,“ dodal. Českého postoje si prý Sýrie cení. „Mohu říci, že tomuto druhu spolupráce v ekonomické oblasti budou naše dveře otevřeny,“ doplnil.

Česká vláda ve středu odsouhlasila udělení azylu několika uprchlíkům ze Sýrie. Má jít o 15 rodin s dětmi, celkem zhruba 70 utečenců, kteří jsou momentálně v Jordánsku. Pokud Syřané projeví zájem, budou prý moci v ČR zůstat natrvalo. Kvůli bojům v Sýrii uprchly do okolních zemí již více než tři miliony lidí.

Nesmělá změna politiky

Politika Evropské unie a jejích členů vůči Sýrii se podle Asada v posledním roce změnila. Jde ale o změnu pomalou a nesmělou. „Přiznávají, že se mýlili. Neodvažují se toho, protože zašli příliš daleko: démonizovali Sýrii, syrský stát, jeho prezidenta, jeho armádu i všechno ostatní. Co nyní po čtyřech letech mohou své veřejnosti asi říkat?“ ptá se syrský prezident. „Že se mýlili? To udělat nemohou. Proto sice konstatují, že jsou si vědomi existence terorismu v naší oblasti, ale dodávají, že všemu je na vině prezident. Nic jiného nepřipouštějí,“ dodal.

Povstání proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada, které přerostlo v občanskou válku, začalo v březnu 2011. Od té doby si konflikt vyžádal přes 200 tisíc obětí. Boje mezi povstalci a vládními jednotkami ale v poslední době poněkud ustoupily do pozadí a na intenzitě nabývají zejména střety mezi jednotlivými frakcemi rebelů. V nich jsou úspěšní hlavně radikálové z hnutí Islámský stát (IS), kteří obsadili rozsáhlá území v Sýrii i v sousedním Iráku.

Vyšetřovatelé OSN již dříve uvedli, že válečné zločiny a zločiny proti lidskosti páchají v Sýrii jak radikálové z IS, tak syrská vláda. Bašár Asad se ale v rozhovoru hájí. „Bráníme náš národ. Mám podporu syrského lidu, protože bráním tuto zemi. Žádný prezident nedokáže zabíjet svůj lid, bojovat s teroristy, bojovat se světem a přitom všem si udržet postavení. To je nerealistické,“ prohlásil syrský vůdce.

Západ Asada neposlechnul

Úryvky z rozhovoru byly zveřejněny již ve středu. Asad se v nich vyjádřil i k nedávným teroristickým útokům ve Francii. „Mluvíme-li o terorismu, o zabíjení civilistů, tak bez ohledu na politické postoje, shody či neshody s lidmi, kteří byli zabiti, toto je případ terorismu. A my jsme proti zabíjení nevinných lidí kdekoli na světě,“ uvedl. „Říkali jsme Západu, že nemá podporovat terorismus a poskytovat mu politické krytí, protože se vše odrazí ve vašich zemích a na vašich lidech. Neposlouchali nás,“ dodal.

Proti terorismu je podle Asada potřeba zakročit. K boji ale prý není třeba armád, ale spíše dobré politiky. „S neznalostí musíme bojovat kulturou a vzděláním, měli bychom budovat dobrou ekonomiku k boji proti chudobě a k tomu si o boji proti terorismu měnit informace mezi státy,“ doplnil syrský prezident.

Očima podnikatele: Války velké i malé