Asad se opět ujal funkce syrského prezidenta. Podle opozice fraška

Manifestace na podporu syrského prezidenta Bašára Asada

Manifestace na podporu syrského prezidenta Bašára Asada Zdroj: ctk/ap

Syrský prezident Bašár Asad složil slavnostní přísahu a stal se na dalších sedm let hlavou státu. Opozice červnové volby označila za frašku, protože Damašek je uspořádal bez ohledu na 170 tisíc obětí tříletého konfliktu, který stále pokračuje.

Slavnostní ceremonie se konala v prezidentském paláci v Damašku. Na záběrech syrské státní televize bylo vidět, jak Bašár Asad pokládá ruku na islámskou svatou knihu Korán a slibuje, že bude ctít ústavu své země. Ceremoniálu přihlíželo množství hostů z řad členů syrského parlamentu i muslimských a křesťanských duchovních.

„Brzy uvidíme, jak arabské, regionální a západní země, které podporovaly terorismus, zaplatí vysokou cenu,“ prohlásil ve svém projevu Asad. „Budeme bojovat s terorismem, dokud neobnovíme bezpečnost po celé Sýrii,“ dodal. Zároveň zopakoval, že nabízí „národní usmíření“ pro ty, kdo dobrovolně složí zbraně.

Prezidentské volby se uskutečnily 3. června a Asad v nich získal údajně 88,7 procenta hlasů. Hlasování se konalo jen na některých místech, neuskutečnilo se v oblastech, kde se bojuje. Volby označila za nelegální i Evropská unie, Asadovi spojenci v čele s Ruskem a Íránem je považují za svobodné a spravedlivé.

Konflikt trvá už tři roky

Syrská krize začala v březnu 2011 občanskými protesty proti vládě prezidenta Asada. Násilné potlačení prvních demonstrací pak vedlo k ozbrojenému povstání, které přerostlo v občanskou válku. Krveprolití vyhnalo z domovů více než tři miliony lidí. Většina z nich žije v uprchlických táborech v sousedních zemích, tedy v Libanonu, Jordánsku, Iráku a Turecku.

Boje mezi povstalci a vládními jednotkami v poslední době poněkud ustoupily do pozadí a na intenzitě nabývají zejména střety mezi jednotlivými frakcemi rebelů. V nich jsou úspěšní zejména radikálové z Islámského státu, kteří obsadili mnohá města i ropná pole na severozápadě Iráku a rovněž v Sýrii.