Asad: V Praze bychom mohli uzavřít dohodu o příměří v Sýrii

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: ctk/ap

Syrský prezident Bašár Asad si umí představit podpis dohody o syrském příměří v Praze. Řekl to v rozhovoru s Českou televizí. O této možnosti hovořil už v září český prezident Miloš Zeman. Prohlásil tehdy, že syrská vláda a představitelé opozice, kteří vyjednávají o příměří, mají zájem podepsat závěrečnou deklaraci v Praze a začali tomu už prý říkat pražská deklarace.

Na dotaz ČT, zda by se dohoda mohla podepsat nikoli ve Vídni a Ženevě, kde se konají rozhovory, ale právě v Praze, Asad odpověděl: „Samozřejmě, když se zeptáte Syřanů, řeknou vám, že nechtějí mírovou konferenci ve Francii, protože Francie podporuje terorismus a válku, ne mír. Když se zmiňujete o Praze, to by bylo všeobecně přijato kvůli vyváženému postoji vaší země.“

Celý rozhovor bude ČT vysílat v úterý. Z první informace o něm vyplývá, že se hovořilo také o syrských uprchlících a možných teroristech mezi nimi. Na otázku, zda se má Evropa uprchlíků bát nebo jim pomáhat, Asad řekl, že „většina Syřanů jsou dobří lidé, ale jsou mezi nimi také teroristé a kolik jich je, to nevíme“.

Miloš Zeman prohlásil v září v New Yorku, že by se nebránil umožnit podpis deklarace o příměří v ČR, pokud by byla dohoda uzavřena s představiteli demokratické opozice, a ne s teroristickými organizacemi, které v Sýrii také bojují. ČR si po celou dobu války v Sýrii udržela velvyslanectví, které kromě jiného zastupuje zájmy států, jež své velvyslance z Damašku odvolaly, tedy i USA, které se mírových jednání účastní.