Asada prý usvědčují z válečných zločinů vyvezené dokumenty

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: ctk/ap

Mezinárodní vyšetřovatelé a právníci získali z dokumentů, které ze Sýrie vyvezl bývalý spolupracovník tamního režimu Abdalmadžíd Barakát, důkazy o tom, že syrský prezident Bašár Asad spáchal válečné zločiny.

O obsahu rozsáhlého materiálu, o němž se první informace objevily v roce 2012, informoval server Middle East Eye (MEE). Vyšetřovatelé údajně našli důkazy, že Asad schvaloval mučení a použití násilí k potlačení protestů na jejich začátku. Barakát byl účastníkem schůzek krizového řídícího centra v Damašku, tajně však pracoval pro opozici a uprchl do Turecka.

Dokumentaci předal komisi pro mezinárodní spravedlnost a odpovědnost (CIJA), jejímiž členy jsou právní experti z několika západních států. Asadem zřízené krizové centrum mělo podle získaných informací mimořádné pravomoci pro potlačení nepokojů. Scházelo se v Damašku denně a jeho práci řídil vysoký člen vládní strany Baas Muhammad Saíd Bichajtán.

MEE napsal, že časopis The New Yorker ve svém novém čísle uvádí, že se komisi podařilo najít „spojení mezi systematickým mučením a vražděním desítek tisíc Syřanů a písemnými pokyny schválenými Asadem“. Akce prý „koordinovaly syrské tajné agentury a režimní operativci pak o vykonání příkazů informovali Damašek“.

Až dojde na spravedlnost, budeme mít lepší důkazy, než jsme měli kdykoli od Norimberku

Asad údajně návrhy na zásahy „schvaloval, podepisoval, někdy změnil“. Barakát si je jist, že „žádné rozhodnutí týkající se bezpečnostních otázek, ať sebebezvýznamnějších, nebylo učiněno bez Asadova souhlasu“.

Prokurátor Stephen Rapp, který byl zapojen do soudních řízení proti osobám spojovaných s genocidou v Rwandě, The New Yorkeru sdělil, že dokumenty uniklé ze Sýrie jsou od Norimberského procesu vůbec nejpádnějším dokladem o spáchání válečných zločinů. „Až dojde na spravedlnost, budeme mít lepší důkazy, než jsme měli kdykoli od Norimberku,“ řekl.

MEE upozorňuje, že pokus o obvinění Asada před Mezinárodním trestním soudem už v roce 2014 vetovalo Rusko. V mírových jednáních, která zprostředkovává OSN, Rusko stále za Asadem stojí a odmítá požadavek opozice na jeho odvolání. Podle Ruska je výměna režimu možná jedině prostřednictvím voleb.