Asie vítá příchod draka

Asie vítá rok draka

Asie vítá rok draka Zdroj: CTK/AP

Číňané vstupují do roku draka
Číňané vítají rok draka
Číňané vítají rok draka
Číňané vítají rok draka
Číňané vstupují do roku draka
6
Fotogalerie
Bohatství, moc a sílu. To očekávají obyvatelé Asie od Nového lunárního roku. Ten začíná dnes a bude ve znamení draka.

Plejádou ohňostrojů uvítala Asie nejmocnější znamení čínského zvěrokruhu - draka - jemuž je zasvěcený lunární Nový rok. Od Malajsie po Jižní Koreu cestovaly v uplynulých dnech miliony lidí, aby mohly spolu s rodinami strávit příchod lunárního Nového roku, který je pro mnohé v Asii nejvýznamnějším svátkem v roce.

Když hodiny odbily půlnoc, rozzářilo se nebe nad čínským Pekingem celou škálou barev, jak lidé odpalovali bezpočet raket, rachejtlí a beden zábavní pyrotechniky, aby zahnali zlé duchy.Obyvatelé Filipín si letos mohli na Nový rok přispat poté, co se tento den stal vůbec poprvé svátkem a státním volnem navzdory námitkám podnikatelských kruhů.

Drak je nepříznivějším a nejuctívanějším z 12 symbolů čínského zvěrokruhu. Je symbolem majestátnosti, štěstí a moci. S ohledem na to se nemocnice nejen v Číně, ale všude, kde žijí čínské komunity, připravují na rekordní porodnost, protože mnoho párů se pokouší zplodit dítě právě v tomto mimořádně příznivém roce. „Nový Lunární rok je největším svátkem Vietnamců. Na oslavu se vracejí domů mnozí Vietnamci z celého světa a většinou oslavy trvají týden i déle,“ říká o svátku Marcel Winter, předseda Česko - Vietnamské společnosti.

Asie vítá rok drakaAsie vítá rok draka | CTK/AP

Vzroste porodnost

Singapurský premiér Lee Hsien Loong využil příchod roku draka k tomu, aby vyzval obyvatele země s neustále klesající porodností, aby v tomto ohledu přidali a zmírnili tak závislost na zahraničních zaměstnancích. „Vřele doufám, že tento rok bude velkým dračím rokem dětí… to je důležité pro zachování singapurského jádra naší společnosti,“ řekl v novoročním poselství.

V Hongkongu, kam každoročně jezdí porodit desetitisíce žen z pevninské Číny, ale hrozí, že rok draka jen znásobí takové problémy, jako je nedostatek nemocničních lůžek a rostoucí náklady na porod, stejně jako nevraživost místních žen vůči „dojíždějícím“. Navíc by podle některých astrologů a věštců mohl drak přinést přírodní katastrofy a finanční nestabilitu do už tak nepříliš stabilního světa. Hongkongský mistr feng-šuej Anthony Cheng varoval, že ve druhé polovině roku 2012 otřese Čínou „skandální případ korupce“ a vysocí čínští činitelé budou muset odstoupit, půjdou za mříže nebo dokonce zemřou.

V Jižní Koreji, která rovněž slaví lunární Nový rok, vyrazila na cesty auty, vlaky i letadly více než polovina všech obyvatel, tedy asi 31 milionů lidí.

Čína vstupuje do roku drakaČína vstupuje do roku draka | CTK/AP

Slaví i KLDR

K oslavám loslavám unárního Nového roku v Asii se připojila i komunistická Severní Korea. Vojáci a děti se dnes v mrazivé zimě řadili do fronty na hlavním náměstí v severokorejské metropoli Pcjongjangu, aby vzdali poctu bývalému vůdci Kim Čong-ilovi v první den lunárního Nového roku. Píše o tom agentura AP. Obrovský Kimův portrét, který byl z náměstí odstraněn po smutečním období v druhé polovině prosince, se teď do centra města vrátil. Davy lidí se opět řadily do front a pokládaly k němu rudé kimčongilie, druh begonií pojmenovaných právě po něm. Z tlampačů se rozléhala píseň „Sněží“ stejně jako během smutečního průvodu, který se ubíral zasněženými ulicemi metropole koncem minulého měsíce. Několik týdnů po Kimově pohřbu se Pchjongjang opět zahalil do zasmušilého pláště, ale v noci na dnešek se znovu naplnil barvami. Všude povlávají červenomodrobílé severokorejské vlajky; všudypřítomné jsou plakáty s nápisem „Čučche 101“ s odkazem na letošní rok, kdy začne 101. rok od narození zakladatele KLDR Kim Ir-sena. A na zdech a budovách visí plakáty připomínající začátek roku draka.