AstraZeneca opět snížila počet vakcín pro Evropskou unii

Po stopách vakcíny -  Astra Zeneca.

Po stopách vakcíny - Astra Zeneca. Zdroj: Shutterstock

Německá očkovací centra, ilustrační foto
Farmaceutická společnost AstraZeneca kupuje svého rivala - firmu Alexion za 39 miliard dolarů, tedy zhruba 848,5 miliardy korun.
3
Fotogalerie

Farmaceutická společnost AstraZeneca nyní předpovídá, že její dodávky vakcíny proti COVIDU-19 pro Evropskou unii do konce března dosáhnou objemu asi 30 milionů dávek. Ukazuje to interní dokument, ke kterému se dostala agentura Reuters. AstraZeneca tak údajně dále snížila svou předpověď poté, co se na začátku roku ukázalo, že nedodá původně slíbených 90 milionů dávek.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na konci ledna oznámila, že Evropská unie bude mít od britsko-švédské společnosti do konce března asi 40 milionů dávek. Zmíněný dokument s datem 10. března, který byl předložen unijním činitelům, ale ukazuje, že AstraZeneca nyní očekává doručení 30,1 milionu v součtu za první čtvrtletí.

Zpomalení podle Reuters znamená další ránu pro plány Evropské unie ohledně očkování proti COVIDU-19, které komplikují problémy se zásobováním a pomalá vakcinace v některých členských zemích.

Unie loni s AstraZenekou uzavřela smlouvu o nákupu 300 milionů dávek její vakcíny, přičemž 30 milionů mělo dorazit do konce roku 2020, 90 milionů v prvním kvartálu letošního roku a 180 milionů v kvartálu druhém. Loni ovšem nedorazily žádné dávky, protože preparát ještě nebyl schválen evropskými regulačními úřady. Naplnění závazku ohledně druhého čtvrtletí se nyní také zdá být nepravděpodobné.

Dokument s předpovědí uvádí, že v dubnu společnost dodá Evropské unii 20 milionů dávek. Očekávaný objem dodávek pro květen a červen neobsahuje, dodává Reuters. AstraZeneca se k novým údajům odmítla bezprostředně vyjádřit.