„Big Pharma“ urve nejvíc z obřího byznysu kolem vakcín, tvrdí pojišťovna Euler Hermes

Průměrná provozní marže výrobců generických léčiv zůstane letos pod deseti procenty proti téměř 30procentní marži, se kterou se počítá ve skupině velkých biotechnologických firem Big Pharma, a 45 procenty pro biotechnologické producenty.

Průměrná provozní marže výrobců generických léčiv zůstane letos pod deseti procenty proti téměř 30procentní marži, se kterou se počítá ve skupině velkých biotechnologických firem Big Pharma, a 45 procenty pro biotechnologické producenty. Zdroj: profimedia.cz

Vývoj vakcíny proti nemoci COVID-19 je přelomový především pro společnosti působící v biotechnologiích, nikoli pro výrobce generických léčiv. Ukázala to studie světové úvěrové pojišťovny Euler Hermes. Vakcína farmaceutickým firmám dosud zajistila výnosy 40 miliard dolarů, zhruba 848 miliard korun.
Intenzivní výzkum a vývoj zaměřený na nalezení léčby stál podle odhadů jen loni 25 miliard dolarů. Polovina z toho pocházela z americké Operace Warp Speed.

Výrobci patentovaných léčiv, tedy biotechnologické společnosti a zavedení farmaceutičtí giganti, jsou podle analýzy nepsanými vítězi na úkor výrobců generických léků, kteří nedokážou z nečekaně vysokého finančního výnosu profitovat. Produkce generických vakcín by totiž byla finančně velmi nákladná kvůli doplňkovým klinickým testům a výrobním nákladům a ani snížená cena by tyto výdaje nemohla kompenzovat.

U výrobců generických léčiv proto analýza očekává letos pouze dvouprocentní růsty obratů v porovnání s osmi procenty předpokládanými pro takzvanou skupinu Big Pharma, kam Euler Hermes řadí farmaceutické firmy Pfizer, Sanofi, GSK, Abbvie, Eli-Lilly, Novartis, Roche, BMS, Merck, AstraZeneca a J&J. Pro biotechnologické společnosti předpovídá růst 21 procent.

„Od počátku minulé dekády tři hlavní skupiny producentů na trhu s výrobou medikamentů nedosahovaly identických výnosů. Hovoříme-li o provozní marži, ukazuje se, že výrobci generických léčiv dosáhli třikrát menší profitability než výrobci patentovaných produktů, ať už jde o biotechnologické společnosti či o skupinu Big Pharma,“ uvedla manažerka Euler Hermes ČR Iva Palusková.

Z hlediska ziskovosti očekává, že průměrná provozní marže výrobců generických léčiv zůstane letos pod deseti procenty proti téměř třicetiprocentní marži, se kterou se počítá pro Big Pharma, a 45 procenty pro biotechnologické producenty. Nicméně i tyto dva segmenty budou muset počítat s tlakem na snížení ceny léčiv a rovněž s tím, že o mnoho méně ziskoví velkoobchodníci budou také požadovat svůj díl koláče.

Z dlouhodobého hlediska může úspěch dříve neznámých biotechnologických výrobců, především Moderny a BioNtechu, významně změnit pravidla hry ve farmaceutickém odvětví. „Pomineme-li v dlouhodobém výhledu jakékoli neočekávané vedlejší účinky, mohla by očkovací látka vytvořená za použití technologie mRNA představovat potřebnou změnu také pro ostatní terapeutická odvětví včetně pětkrát většího onkologického trhu,“ dodala.

V budoucnu by tak malé biotechnologické společnosti mohly pohltit největší světové hráče výroby léčiv. Na rozdíl od velkých zavedených společností však biotechnologické firmy často postrádají know-how týkající se provozu výrobních závodů.

Velkou roli hraje také rozdílná velikost společností. Například třináct největších světových hráčů představuje okolo 500 miliard dolarů z celkového výnosu v porovnání se 100 miliardami, které náležejí patnácti největším biotechnologickým firmám.