Atentátník v Nigérii zabil 48 studentů. Nejspíše byl z Boko Haram

velitel Boko Haram, Abubakar Shekau

velitel Boko Haram, Abubakar Shekau Zdroj: ctk

Přinejmenším 48 mrtvých a 79 zraněných si vyžádal útok sebevražedného atentátníka ve školní budově ve městě Potiskum na severovýchodě Nigérie. S odvoláním na místní policii to uvedla agentura AFP. K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil, stojí za ním ale pravděpodobně islamistická organizace Boko Haram.

Bomba na chlapecké střední průmyslové škole vybuchla v době pravidelného ranního shromáždění před začátkem výuky, na kterém se sešlo asi 2000 žáků. Útočník byl údajně převlečený za jednoho z nich. Město Potiskum je hospodářskou metropolí státu Yobe, který je spolu se státy Borno a Adamawa nejvíce postižen násilím rozpoutaným milicemi Boko Haram. Sebevražedný atentátník tu přesně před týdnem zabil 30 lidí.

Islamisté již dříve několikrát zaútočili na školní budovy. Název organizace v překladu znamená „Západní vzdělání je hřích“. Organizace Boko Haram bojuje proti ústřední vládě od roku 2009. OSN skupinu letos v květnu zařadila na svůj oficiální seznam teroristických organizací, Spojené státy tak učinily už loni. Jen za letošní rok při zhruba stovce teroristických útoků skupina zabila přes 3000 lidí, celkem násilnostem podlehlo až 10 tsiíc osob. Kolem 700 tisíc lidí muselo kvůli bojům opustit své domovy.