Atény sprintují. K záchraně, anebo ke kolapsu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Předlužené Řecko finišuje v licitacích o oddlužení a novou pomoc. Nedohodne-li se vláda se soukromými věřiteli na seškrtání pohledávek do konce týdne, přijde bankrot. Neplánovaný a neřízený, připomínají pozorovatelé v narážce na možnost dočasného řízeného krachu, na němž se domluvili lídři eurozóny na mimořádném summitu v červenci.

Hlavními vyjednávači jsou premiér Lukas Papadimos a prezident Mezinárodního bankovního svazu IIF Charles Dallara, kteří se setkali ve středu večer v Aténách. „Debata byla tvrdá, ale rozhovory spějí ke konci,“ informuje německý Handelsblatt, který vyslal na podzim do metropole pod Akropolí dvacet redaktorů a referuje přímo z místa.

S odpuštěním splátek části starých dluhů musí banky, pojišťovny a hedgeové fondy souhlasit dobrovolně. Mluví se o řezu v řádu padesáti i více procent, nové náhradní obligace mají mít splatnost třicet let. Sporná je výše úroků.

Součinnost finančního sektoru je podmínkou pro přiznání záchranného balíku 130 miliard eur, o němž rozhodují na současné misi zástupci unijních institucí a MMF. Papadimos už pohrozil peněžním ústavům zákonným příkazem k oddlužení. Ohrožená strana nevylučuje právní kroky.