ATP tajila podezření ze zmanipulovaných zápasů, týkala se i Wimbledonu

Tenisový turnaj ve Wimbledonu, ilustrační foto

Tenisový turnaj ve Wimbledonu, ilustrační foto Zdroj: ctk

Mužská tenisová asociace ATP čelí na startu prvního grandslamu sezony obvinění, že nepodnikla žádné kroky proti hráčům, kteří byli podezřelí z manipulování zápasů. Vedení ATP to odmítá, ale nevyvrátilo, že se v minulosti vyšetřování týkalo i šestnácti tenistů, kteří patřili v posledním desetiletí do první padesátky světového žebříčku.

Týkalo se to i některých vítězů grandslamových turnajů, tvrdí portál BBC s odvoláním na získané tajné dokumenty. Jména podezřelých hráčů britská stanice neuvedla. „Všem těmto hráčům bylo povoleno pokračovat v kariéře,“ uvedla BBC. Podle portálu BuzzFeed News se osm z těchto podezřelých hráčů účastní Australian Open, které dnes začalo v Melbourne.

Předseda ATP Chris Kermode ujistil BBC, že příslušný orgán TIU (jednotka pro bezúhonnost tenisu) vždy přistupuje ke korupci velmi seriózně. „Tennis Integrity Unit a tenisové orgány zcela odmítají jakékoli tvrzení, že by zamlčely nebo z nějakého důvodu nevyšetřovaly podezření z manipulace zápasů,“ řekl Kermode na narychlo svolané tiskové konferenci v Melbourne.

„BBC a BuzzFeed odkazují na události před deseti lety a my vyšetříme každou novou informaci,“ uvedl Američan, který stojí v čele ATP od loňska. Šéf etické komise v TIU Nigel Willerton v Melbourne uvedl, že se ke zprávě britských webů nebude vyjadřovat, protože by to bylo nevhodné.

Sázky za statisíce dolarů

BBC a BuzzFeed News mají údajně dokumenty z vyšetřování v roce 2007. Z nich má vyplývat, že skupiny sázejících v Rusku, v severní Itálii a na Sicílii sázely statisíce dolarů na tenisové zápasy, které považovaly za zmanipulované. Tři z těchto zápasů se prý týkaly Wimbledonu. Jména hráčů servery neuvedly, protože bez přístupu k jejich telefonům, bankovním účtům a počítačům není možné zjistit, zda se podvodů účastnili.

Podle důvěrného sdělení tenisového vedení z roku 2008 se vyšetřování týkalo 28 tenistů, ale nikdy nenásledoval trest. Od roku 2009 platí nový antikorupční kodex a zástupci ATP tvrdí, že předchozí porušení podle něj nemůže být trestáno.
Světová jednička Serena Williamsová po výhře v 1. kole Australian Open řekla, že o ničem neví.

„Když hraju, tak naplno, a stejně tak vypadají i soupeřky. Jestli se něco takového dělo, já o tom nevím. Bývám uzavřena ve své bublině,“ uvedla Američanka. Japonec Kei Nišikori prohlásil, že rovněž o podvodech nikdy neslyšel. Vyšetřování TIU v minulosti skončilo sankcemi pro 18 tenistů a šest z nich dostalo doživotní zákaz. Na program proti korupci ATP dosud vydala 14 milionů dolarů (přes 347 milionů korun).