Autoimunitní nemoci lze léčit. Stačí nejíst, naznačuje studie

Laboratorní myši, které se postily devět dnů, vykazovaly významně méně příznaků nemoci.

Laboratorní myši, které se postily devět dnů, vykazovaly významně méně příznaků nemoci. Zdroj: profimedia

Složení stravy se významně odráží na zdraví člověka. Někdy je ale nejlepší jakoukoli stravu vynechat.

Vědci z University of South California zkoušejí neobvyklou metodu připomínající půst. Tři dny v týdnu se při ní snižuje energetický příjem organismu na polovinu. To může významně působit zvláště na pacienty trpící roztroušenou sklerózou a dalšími autoimunitními chorobami. Nový postup ověřoval tým dietologa Valtera Longa.

„Při půstu začne tělo produkovat kortizon, který spouští zabíjení imunitních buněk, jež se pak musí nahradit novými, zdravými,“ vysvětluje Longo ve studii, kterou publikoval v časopisu Cell Reports. Taková obměna je podle něho trikem, který by mohl výrazně ovlivnit léčbu pacientů s autoimunitními chorobami.

Doma to zatím nezkoušejte

Longo dietu otestoval v třítýdenním intervalu na laboratorních myších. Ty se postily celkem devět dní a ve srovnání s kontrolním vzorkem vykazovaly významné snížení příznaků onemocnění a pětina dokonce neměla žádné. Longo v kontextu s touto pětinou píše až o „kompletním uzdravení“.

Vědec pak uspořádal navazující studii se šedesáti dobrovolníky s roztroušenou sklerózou. Ti byli týden v režimu napodobení půstu a pak půl roku buď se středomořskou dietou, klasickou stravou či s dietou bohatou na tuky. Pacienti se středomořskou dietou po pokusu hlásili zlepšení zdravotního stavu i kvality života.

Longo teď organizuje rozsáhlý pokus se stovkami pacientů. Nikdo by podle něho neměl popsanou metodu zkoušet v domácích podmínkách. Pozitivní výsledky totiž hlásili také účastníci na tučné dietě, tudíž je prý vysoce pravděpodobné, že jsou ve hře i další, prozatím neznámé faktory.