Avengers utržili miliardu. Za devatenáct dnů

Herec Jeremy Renner před premiérou filmového trháku Avengers.

Herec Jeremy Renner před premiérou filmového trháku Avengers. Zdroj: ctk

Společnosti Walt Disney a Marvel Comics mohou slavit. Komiksové adaptaci Avengers režiséra Josse Whedona se nepřestává dařit. Její tržby v neděli pokořily hranici jedné miliardy dolarů. K překonání tohoto mezníku jí tak stačilo pouhých devatenáct dní, čímž Avengers vyrovnali rekord společně držený snímky Avatar a Harry Potter a Relikvie smrti – část 2.

Podle dat serveru boxofficemojo. com činí aktuální tržby Avengers 1,002 miliardy dolarů, což snímek řadí na jedenácté místo historických tabulek. Těm nadále vévodí Avatar s tržbami 2,782 miliardy dolarů. Avengers se daří na většině z 54 trhů, nejvíce ale vydělávají na domovském trhu, kde jsou však v distribuci pouhých deset dní. To je oproti ostatním miliardářským snímkům distribuční novinka, ty většinou byly nasazeny na všech trzích ve stejný týden.

Čtěte také:

Hollywood spouští léto miliardových tržeb

Ve Spojených státech Avengers stále drtí jeden rekord za druhým, drží první příčky statistik prvního i druhého víkendu. Celkové americké tržby tak za deset dní přesáhly částku 373 milionů dolarů a podle odhadu by v konečném zúčtování měly přesáhnout půl miliardy dolarů. To se v historii zatím podařilo pouze Avataru, Titaniku a Temnému rytíři. Z dalších trhů se Avengers nejlépe daří ve Velké Británii (48,2 milionu dolarů), Mexiku (40,7 milionu dolarů) a Austrálii (31,7 milionu dolarů).

Americká kina vydělávají nejrychleji v historii

Majitelé kin i hollywoodská studia mohou být letos nadmíru spokojeni. Podle dat shromažďovaných serverem boxofficemojo. com americká kina vydělávají nejrychleji v dosavadní historii. Od začátku roku ke 13. květnu se celkové tržby za vstupenky v USA vyšplhaly k 3,843 miliardy dolarů, čímž letošní rok překonal nejvýdělečnější léta historie – rok 2009 (růst o 9,4 procenta za stejné období) i rok 2010 (nárůst o 3,3 procenta). Za dobrým výsledkem stojí především úspěch dvou velkých hitů, teenagerské fantasy Hunger Games a komiksové adaptace Avengers.