Baby boom nepřijde. Američanů naopak rychle ubývá

Matka s dítětem, ilustrační foto

Matka s dítětem, ilustrační foto Zdroj: IAPBP

Nově narozených dětí ve Spojených státech dlouhodobě ubývá. A nic na tom zřejmě nezmění ani pandemie koronaviru, kvůli které nuceně tráví mnozí Američané více času doma. Výzkumná společnost Brookings Institution zveřejnila studii, která předpokládá pokles počtu nově narozených dětí ve Spojených státech v příštím roce o 300 až 500 tisíc.

Nenarozených dětí by tak v příštím roce mělo být výrazně více než Američanů, kteří dosud zemřeli na následky koronaviru – těch je přes 150 tisíc, upozornila agentura Bloomberg

Data Národního centra pro zdravotnické statistiky, jež spadá pod americké ministerstvo zdravotnictví a sociální péče ukazují, že se počet nově narozených dětí v USA od roku 2007 až na nepatrnou výjimku soustavně a výrazně snižuje. Zatímco v roce 2007 se v USA narodilo 4,3 milionu dětí, loni jich bylo jen 3,7 milionu, nejméně od roku 1984.

„Méně dětí do budoucna znamená méně spotřebitelů, pracovníků a daňových poplatníků. Jinými slovy menší ekonomiku, ale také menší environmentální dopad, který má ale také výhody,“ upozorňuje Bloomberg.

Odkazuje také na průzkum neziskové organizace Guttmacher Institute. Ze dvou tisíc Američanek, které se ho na přelomu dubna a května zúčastnily, odpověděla třetina, že chce odložit těhotenství anebo mít méně dětí kvůli pandemii koronaviru. Američanek, které chtějí těhotenství naopak uspíšit anebo mít více dětí, bylo v průzkumu sedmnáct procent.