Americké vs. kanadské lodě u Niagarských vodopádů: střet opatrných s opatrnějšími

Ilustrační, lodě u Niagarských vodopádů

Ilustrační, lodě u Niagarských vodopádů Zdroj: Profimedia

Restrikce u Niagarských vodopádů.
Niagarské vodopády jsou jednou z nejpopulárnějších turistických atrakcí v USA.
Niagarské vodopády z kanadské strany.
Niagarské vodopády jsou jednou z nejpopulárnějších turistických atrakcí v USA.
5
Fotogalerie

Způsob ochrany vůči pandemii COVID-19 se liší stát od státu, výjimkou nejsou ani spolu sousedící Spojené státy a Kanada. Ačkoliv obě země uplatňují princip udržování bezpečných rozestupů mezi lidmi, v míře opatrnosti se liší. CNN upozornila na příklad, jenž můžeme pozorovat u Niagarských vodopádů.

Byť je hranice mezi USA a Kanadou uzavřena, na jednom místě se turisté z obou zemí mohou potkat velmi zblízka. A to na lodích společností z obou zemí, které s turisty plují u vodopádů.

Zatímco jsou lodě americké společnosti Maid of the Mist obsazené turisty z poloviny, kanadská firma Hornblower Niagara Cruises zvolila opatrnější přístup, když obsazuje asi patnáct procent kapacity lodí, uvádí CNN s odkazem na dostupné záběry.

„Když se podíváte na rozdíly mezi loďmi, pochopíte, proč pandemie zuří ve Spojených státech, a ne v Kanadě,“ cituje CNN nejmenovanného kanadského turistu.

Americká firma uvedla, že se řídí pokyny příslušných úřadů a že zavedla potřebná bezpečnostní opatření. Povinné jsou obličejové masky, na lodích jsou také značky pro udržení rozestupů mezi lidmi.

Od vypuknutí pandemie Kanada o populaci asi 37,6 milionu obyvatel ohlásila téměř 114 tisíc případů nákazy. Spojené státy s asi 328 miliony obyvateli evidují čtyři miliony nakažených.

Spojené státy tak mají zdaleka nejvyšší bilanci nákaz i úmrtí ze všech zemí na světě. Skutečný počet lidí, kteří se v zemi virem SARS-CoV-2 nakazili, je přitom pravděpodobně výrazně vyšší než evidované čtyři miliony případů. Namátkové testování prováděné Střediskem pro kontrolu a prevenci nemocí naznačilo, že v některých regionech mohl být na jaře počet infikovaných i desetinásobný oproti oficiálním statistikám.