Banky už v prognózách tipují termín odchodu Řecka z eurozóny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Řada velkých bank v Evropě i jinde ve světě se už v tichosti technicky připravuje na možný odchod Řecka z eurozóny a jeho přechod k náhradní měně. Americká Citibank jako jedna z prvních bank už ve své makroekonomické prognóze určila datum, kdy podle ní Atény pravděpodobně eurozónu opustí. Citibank to čeká počátkem roku 2013. Informuje o tom agentura AFP.

„Domníváme se nyní, že pravděpodobnost odchodu Řecka z eurozóny v příštím nebo v tom následujícím roce je zhruba 50 až 75 procent,“ uvedl vedoucí ekonom americké banky Citigroup Willem Buiter.

Podle něj je v prognóze ještě mnoho neznámých. Nicméně odhaduje, že počátkem roku 2013 Řecko přijde o euro a zažije prudkou devalvaci své náhradní národní měny. V témže roce se v zemi silně omezí ekonomická aktivita a v roce 2014 bude následovat jen malý růst.

„Myslíme si, že negativní ekonomická a finanční nákaza směrem k dalším evropským zemím bude nevyhnutelná. A vlastně se už tak určitým způsobem děje,“ dodal Buiter.

Podle něj sníží poté Evropská centrální banka úrokovou sazbu o půl procenta. Portugalsko a Irsko dostanou druhý balík pomoci, Španělsko pak čeká kombinovaná pomoc takzvané trojky, tedy EU, Mezinárodního měnového fondu a bankovních věřitelů. Španělsko a Itálie budou také potřebovat finanční podporu trhů pro svoje obligace.

Buiter soudí, že eurozóna odchod Řecka zvládne a že už žádná další členská země ho nebude muset následovat. Evropský bankovní systém tak bude dál v pořádku fungovat. Konec krize pro eurozónu to ale znamenat ještě nebude.