Barnier: Dohoda o brexitu zatím není

Zdroj: Reuters

Hlavní vyjednavač Evropské unie o brexitu Michel Barnier potvrdil, že dohody o odchodu Británie z evropského bloku unie zatím nebylo dosaženo. Navzdory „intenzivnímu úsilí“ zbývá dořešit některá klíčová témata, napsal Barnier na twitteru po dnešním jednání s britským ministrem pro brexit Dominicem Raabem. Mezi těmito tématy zmínil problém okolo režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Podle diplomatických zdrojů ČTK dnešní večerní schůzka velvyslanců 27 zemí EU mimo Británie s vyjednavačem Barnierem zchladila sobotní a dnešní naděje, že na pracovní úrovni oba týmy dohody dosáhly. V nejbližších dnech nebudou jednání pokračovat, kdy opět rozhovory začnou není v tuto chvíli zřejmé.

Důvodem jsou nadále nedořešené spory kolem celního režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem, kde obě strany už řadu týdnů marně hledají společnou řeč. Diplomaté se ovšem také, byť bez podrobností, dozvěděli, že britský ministr pro brexit Dominic Raab dnes na narychlo svolané schůzce s Barnierem otevřel rovněž některá další témata, která se už pokládala za uzavřená. „Konání schůzky tak vlastně bylo více kontraproduktivní, než kdyby se setkání neuskutečnilo,“ poznamenal dobře informovaný zdroj.

Krátká tak nakonec zřejmě bude středeční pracovní večeře premiérů a prezidentů sedmadvacítky. Původně měli právě tam šéfové států a vlád potvrdit svůj souhlas alespoň s náčrtem podoby "rozvodové smlouvy" Británie a EU. Nyní si podle všeho pouze vyslechnou Barnierovu informaci o stavu jednání. Je možné, že lídři 27 zemí dají najevo připravenost k dalším jednáním.

Obě strany chtěly dohodu o vystoupení uzavřít v říjnu tak, aby byl do 29. března 2019, kdy Británie z EU odchází, čas na její ratifikaci na obou stranách kanálu La Manche. Nyní se to tedy nepodaří tento týden na summitu EU, je však možné svolání mimořádné vrcholné unijní schůzky v listopadu.