Bělorusko bude mít od poloviny září volný kurz domácí měny

Bělorusko

Bělorusko Zdroj: ctk

Bělorusko bude mít od poloviny září volně plovoucí kurz svého rublu. Dnes to oznámil běloruský prezident Alexandr Lukašenko s tím, že však zachová výhodný kurz pro dovozy energie. Minská burza by pak prý měla ještě rozšířit obchodování s devizami.

„Kurz běloruského rublu bude určován nabídkou a poptávkou, jako je tomu u každého jiného zboží. Nebudeme kurz uměle podporovat,“ řekl Lukašenko na setkání s vládou a centrální bankou. Upozornil ale, že všichni exportéři budou mít povinnost převést 30 procent svých devizových příjmů na domácí měnu.

Bělorusko v květnu devalvovalo rubl o 36 procent, aby zastavilo pokles devizových rezerv a růst schodku platební bilance. Oficiální kurz rublu, který centrální banka denně stanovuje, je nyní na 5096 rublech za dolar. Kvůli nedostatku tvrdé měny ale neoficiální kurz přesahuje 8000 rublů za dolar.

Na burze v Minsku se budou v hlavních obchodovacích hodinách nabízet devizy pro platby za dovoz plynu a elektřiny a v dodatečném obchodování se budou klasicky obchodovat rubly za dolary, eura a další měny. „Po otevření dodatečné seance budou všechny směnárny a banky povinny vést prodeje a nákupy deviz za tržní ceny,“ řekl Lukašenko.