Berlínem to nekončí. Německo je ve velkém nebezpečí, varuje de Maiziére

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére Zdroj: A.Savin, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Mezinárodní terorismuschce v naší zemi rozšířitstrach a hrůzu. To nedovolíme,řekl německý ministr vnitra Thomasde Maizière poté, co namibijská policieobjevila podezřelý předmět s roznětkouv zavazadle určeném do letadlamířícího do Mnichova.
Angela Merkelová, Hans-Georg Maassen,Holger Muench,  Thomas de Maiziere,
francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve, vlevo, a německý ministr vnitra Thomas de Maiziere
Po útoku v Berlíně (21. prosince 2016)
Po útoku v Berlíně (21. prosince 2016)
27
Fotogalerie

Ohrožení terorismem se po smrti Tunisana Anise Amriho, který byl podezřelý z útoku na vánoční trh v Berlíně, nezměnilo a zůstává nadále vysoké, řekl německý ministr vnitra Thomas de Maiziére. Zvýšená bezpečnostní opatření po útoku, který si vyžádal 12 obětí, zůstávají v platnosti.

"Velmi se mi ulevilo, že od tohoto atentátníka už nevychází žádné nebezpečí," řekl de Maiziére na tiskové konferenci v Berlíně. "S úspěchem v pátrání se bohužel ohrožení Německa terorismem nezměnilo a zůstává vysoké," poznamenal také.

Pátkem ale podle ministra vyšetřování nekončí. Důležité bude odhalit pozadí útoku a možné spolupachatele. Do Itálie ještě dnes dorazí speciální tým německých kriminalistů.

Německý ministr pogratuloval italské policii a poděkoval zvláště dvojici italských policistů, kteří v noci na dnešek nedaleko Milána Amriho zneškodnili. Zároveň zdůraznil nutnost dobré mezinárodní spolupráce v boji proti terorismu.

De Maiziére poznamenal, že s ministrem spravedlnosti Heikem Maasem povede brzy jednání o tom, jaké závěry z případu a jeho vyšetřování vyvodit.