Praha staví betonové zátarasy. Pařížskou ulicí kamion neprojede

Zesílené policejní hlídky hlídají vánoční trhy v Praze na Staroměstském náměstí.

Zesílené policejní hlídky hlídají vánoční trhy v Praze na Staroměstském náměstí. Zdroj: ČTK

Po útoku v Berlíně (21. prosince 2016)
Po útoku v Berlíně (21. prosince 2016)
Po útoku v Berlíně (21. prosince 2016)
Po útoku v Berlíně (21. prosince 2016)
Útok na vánoční trhy v Berlíně
8
Fotogalerie

Vjezdu do dolní části Václavského náměstí mají zabránit zhruba půl metru vysoké betonové zábrany, které tam dnes odpoledne začaly instalovat Pražské služby pod dohledem policie. Opatření souvisí s pondělním teroristickým útokem v Berlíně, kde do davu lidí na vánočním trhu vjel kamion. Obdobné zábrany budou i na Staroměstském náměstí od Pařížské ulice. Zvýšená bezpečnostní opatření v Česku potrvají minimálně do 2. ledna, uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).  

Policie v Česku zvýšila bezpečnostní opatření krátce po berlínském útoku, který si vyžádal dvanáct obětí. Týkají se zejména míst, kde se pohybuje velké množství lidí, například na vánočních trzích, nádražích nebo v obchodních centrech. Policie tam posílila hlídky a v Brně, Jihlavě, Plzni, Ostravě a Liberci dnes zablokovala i vjezdy na trhy.

Zvýšený počet policistů se samopaly je na řadě míst patrný už od úterý. Podle Chovance se po Vánocích hlídky zaměří například na ochranu nákupních center v době výprodejů. Policie vytipovala zhruba čtyřicet akcí, kterým bude věnovat mimořádná pozornost.

Praha posílila bezpečnostní opatření v MHD a v centru metropole. Strážníci věnují pozornost odloženým věcem, odstaveným vozidlům a jakémukoliv podezřelému chování, uvedl magistrát.

O opatřeních dnes diskutovala pracovní skupina složená ze zástupců magistrátu, Prahy 1 a policie. "Každá bezpečnostní opatření, která zabrání případnému ublížení na zdraví našich občanů, beru jako povinnost. Nejsou v tuto chvíli důvody k panice, ale naše bezpečnostní systémy jsou plně připraveny," řekl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). Skupina rozhodla o instalaci zátarasů na konec Pařížské ulice, tak aby nebyl umožněn vjezd na Staroměstské náměstí, a u Václavského náměstí od ulic Jindřišská a Vodičkova.

Podobná opatření platí například i ve městech na Vysočině, kde přibylo hlídkujících policistů vybavených dlouhými střelnými zbraněmi. Kolem plochy Masarykova náměstí v Jihlavě, kde se konají vánoční trhy, dnes byly instalovány těžké betonové květináče, které by měly zamezit možnému vjezdu nákladního vozidla. Zábrany se podle krajské policejní mluvčí Dany Čírtkové objeví zřejmě i na dalších místech v kraji.

V Plzni zvýšili policisté a strážníci dohled nad trhy na centrálním náměstí a v obchodních centrech. "Během dneška by měly být v centru instalovány z příjezdových směrů k náměstí betonové bloky neboli zátarasy, jež by znemožnily vjezd vozidel na plochu náměstí," řekla mluvčí magistrátu Eva Barborková. Už se instalují ve směru z ulic Prešovská, Dřevěná a Františkánská.