Biden se chce setkat s Putinem, na námořní dopravu dopadají vysoké ceny ropy

Vysoké ceny ropy mohou způsobit další problémy námořní dopravě.

Vysoké ceny ropy mohou způsobit další problémy námořní dopravě. Zdroj: Profimedia, E15

Putin a Biden se poprvé sešli na summitu v Ženevě
Ruské jednotky okolo Soliti u ukrajinských hranic.
Společné vojenské cvičení Ruska a Běloruska (únor 2022)
Společné vojenské cvičení Ruska a Běloruska (únor 2022)
Společné vojenské cvičení Ruska a Běloruska (únor 2022)
8
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Macron dohodl summit Bidena s Putinem

V době, kdy je situace v Donbasu a na ukrajinských hranicích stále vyhrocenější, americký prezident Joe Biden souhlasil se setkáním se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Informoval o tom Elysejský palác, schůzku dohodl francouzský prezident Emmanuel Macron. Bílý dům však varoval, že se neuskuteční v případě ruské invaze na Ukrajinu.

Detaily summitu ve čtvrtek dojednají šéfové ruské a americké diplomacie Sergej Lavrov a Antony Blinken. Zřejmě se uskuteční v některé z evropských zemí. Není přitom jasné, o čem by se státníci mohli bavit, jelikož předchozí ruské požadavky Washington odmítl.

Americká média přitom v neděli s odkazem na zpravodajské služby informovala, že ruští vojenští velitelé už dostali rozkazy k přípravě útoku. Jisté každopádně je, že se neustále zhoršuje situace v Donbasu, kde se obě strany obviňují z porušování příměří. Ukrajina tvrdí, že separatisté v neděli ostřelovali ukrajinské pozice osmdesátkrát.

Austrálie se otvírá turistům

Austrálie se po téměř dvou letech otvírá pro očkované turisty. Vláda doufá, že uvolnění přísných restrikcí pomůže rychlému oživení cestovního ruchu, pro mnoho rodin je to příležitost setkat se po velmi dlouhé době.

„Čekání skončilo,“ uvedl australský premiér Scott Morrison v neděli na letišti v Melbourne. „Po celém světě je více než 1,2 milionu lidí, kteří mají víza a mohou přijet. V nejbližších 24 hodinách přistane v Austrálii přibližně 56 letů a tento počet bude jenom narůstat,“ dodal.

Ke vstupu do země jsou potřebné dvě očkovací dávky nebo jednodávková vakcína. Posilující dávky nebudou vyžadovány, slíbil premiér.

Elektroauta komplikují požár lodi

Velké množství elektroaut komplikuje hašení nákladní lodi Felicity Ace, která už několik dní hoří poblíž Azorských ostrovů. Není jasné, zda auta s bateriemi jsou příčinou požáru, každopádně jsou zřejmě důvodem, proč se oheň tak rychle rozšířil a nemůže být uhašen pouze vodou, píše The Wall Street Journal.

Plavidlo převáželo kolem čtyř tisíc aut z koncernu Volkswagen z Německa do USA, včetně sportovních vozů Porsche a luxusních Bentley. Vzplálo ve středu, 22 členů posádky muselo být evakuováno.

Z trhů a burz

Credit Suisse je nařčena z nedbalého prověřování klientů

Ze švýcarské banky Credit Suisse unikla data s podrobnostmi o účtech více než třiceti tisíc klientů. Údajně jsou mezi nimi i drogoví dealeři, obchodníci s lidmi a další zločinci. Údaje ve spolupráci s dalšími médii a mezinárodními investigativci zkoumal německý deník Süddeutsche Zeitung.

Únik citlivých údajů podle zahraničního tisku signalizuje možnost, že finanční ústav nedostatečně prověřoval mnohé své zákazníky. Credit Suisse v prohlášení uvedla, že důrazně odmítá obvinění a narážky týkající se obchodních praktik banky.

„Prezentované záležitosti jsou převážně historické, v některých případech sahají až do 40. let 20. století a popis těchto záležitostí je založen na nepřesných, částečných nebo selektivních informacích vytržených z kontextu,“ hájí se banka.

Na námořní dopravu dopadají vysoké ceny ropy

Odvětví námořní přepravy začíná naplno pociťovat dopady vysokých cen ropy a ropných produktů. Nižší kapacity rafinérií navíc vedou ke zvyšování marží u produktů pro automobilový průmysl a dodávky lodního paliva jsou omezenější. Bloomberg uvádí, že jeho ceny od počátku roku stouply o 23 procent.

Palivo je přitom největším nákladem v námořní dopravě, jeho cenový růst tak může dále prohloubit problémy, s nimiž se dodavatelské řetězce už delší dobu potýkají, a ještě více zdražit přepravu zboží. „Je to další důvod vysokých cen komodit a inflace,“ uvedl Mark Williams z Wood Mackenzie.

Tweet dne

Rusko, nesahej na Ukrajinu. Šest lidí rozvinulo transparenty proti invazi v centru Moskvy. Čekající policisté je okamžitě zadrželi.

Novinář Alec Luhn popisuje malý protest proti ruské zahraniční politice, který připomíná demonstraci osmi statečných na Rudém náměstí proti invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968.

Stane se dnes

  • Budou jednat ministři zahraničí zemí Evropské unie. Bavit se budou zejména o aktuálním napětí mezi Ruskem a Ukrajinou.
  • Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič bude s britskou ministryní zahraničí Liz Trussovou diskutovat o pobrexitovém uspořádání, především o otázce Severního Irska.
  • Vyjde předběžná zpráva o vývoji podnikatelské aktivity v eurozóně za únor.
  • Prezidentka Zuzana Čaputová uctí památku novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové.