Blair: Tvrzení o morálním úpadku poškozuje Británii

Tony Blair

Tony Blair

Někdejší britský premiér Tony Blair odmítl tvrzení nynější vlády, že nedávné nepokoje v anglických městech jsou výsledkem morálního úpadku země. Zdůraznil, že úvahy o "zlomené Británii" jen poškodí pověst země.

Nynější ministerský předseda David Cameron za nepokoji vidí pomalé sklouzávání země k morálnímu kolapsu. V pondělí prohlásil, že chce po nepokojích v Anglii vyhlásit boj „morálnímu kolapsu“ Británie.

Blair v nedělníku Observer naopak napsal, že násilí nebylo výrazem sociálního rozkladu, ale že nepokoje způsobila „odcizená rebelující mládež“, jakou lze najít ve většině vyspělých zemí.

Podle Blaira obviňování Británie z morálního úpadku „nás bude jen zbytečně skličovat, pošpiní naši vlastní reputaci v zahraničí a co je nejhorší, zbaví nás možnosti vyřešit problém jediným možným způsobem“. Blair odešel z úřadu premiéra v roce 2007 a domácí politickou scénu komentuje jen zřídka.

Nejhorší násilnosti v Británii za posledních třicet let si vyžádaly pět obětí. Nepokoje propukly minulou sobotu v londýnském Tottenhamu po protestu kvůli zastřelení devětadvacetiletého Marka Duggana při policejní akci. Následné rabování a násilnosti se rozšířily i do dalších britských měst. Policie během incidentů v Londýně a na několika dalších místech zatkla přes 3000 lidí. Proti skoro polovině bylo vzneseno obvinění a přes 1200 se jich už ocitlo před soudy, které pracují na plné obrátky.