Boje ničí ukrajinský průmysl. Výroba se v červenci propadla o 12 procent

Průmyslová výroba na Ukrajině se v červenci propadla proti stejnému měsíci loňského roku o 12,1 procenta, což byl její nejprudší pokles od globální krize let 2008-09. Ekonomiku tvrdě zasahují boje mezi vládními silami a proruskými povstalci na průmyslovém východě země, kde musela řada továren a podniků zastavit provoz.

Pokles produkce se minulý měsíc zrychlil z pětiprocentního tempa v červnu. Proti předešlému měsíci se výroba snížila o 2,2 procenta po červnovém poklesu o 1,5 procenta.

Ukrajinská armáda bojuje s povstalci od dubna v silně industrializovaných východních oblastech Doněcka a Luhansku a válka ničí tamní infrastrukturu a dodávkové řetězce. V Doněcké oblasti byla v červenci výroba nižší o 28,5 procenta a v Luhanské oblasti spadla o 56 procent, uvedl úřad. Obě oblasti produkují většinu ukrajinského uhlí a podstatně se podílejí na výrobě oceli. K ekonomické produkci Ukrajiny oba regiony loni přispívaly 13 procenty.

Vývoj ukrajinské průmyslové produkce za posledních deset let


tradingeconomics.com

„Všechno bude záviset na trvání vojenského konfliktu a jeho ničivosti. Srpen bude zřejmě stejně špatný jako červenec,“ řekla agentuře Reuters hlavní ekonomka firmy Dragon Capital Olena Bilanová.

Podle zpráv z minulého týdne zastavila těžbu uhlí polovina ze 115 ukrajinských uhelných dolů. Největší ukrajinské ocelárny Metinvest přestaly přijímat zakázky, protože chaos je donutil omezit produkci. Těžba uhlí na Ukrajině která je druhým největším těžařem této suroviny v Evropě, klesla v červenci o 26,1 procenta. Produkce kovů se snížila o 12,3 procenta.

Propad o 30 procent

Meziroční pokles ukrajinské ekonomiky se ve druhém čtvrtletí prohloubil na 4,7 procenta z 1,1 procenta v předchozích třech měsících, sdělil úřad na konci července. Hrozící kolaps ekonomiky má odvrátit finanční pomoc Mezinárodního měnového fondu (MMF), který koncem dubna schválil dvouletý program pomoci Ukrajině v celkové hodnotě 17 miliard dolarů, tedy 354 miliard korun. Ukrajina zatím v rámci tohoto programu obdržela zhruba 3,2 miliardy dolarů.

Ukrajinská krize vedla k prudkému poklesu českého vývozu na Ukrajinu. Za prvních pět měsíců roku se export českých firem na Ukrajinu propadl o téměř 30 procent. Podle Svazu průmyslu a dopravy bude Ukrajina pravděpodobně vyřazena ze seznamu 12 prioritních zemí Exportní strategie ČR 2012-2020.