Boje v Etiopii se blíží k metropoli, americké úřady varují před hrozbou pro aerolinky

Manifestace etiopských vojáků v Addis Abebě na podporu vlády

Manifestace etiopských vojáků v Addis Abebě na podporu vlády Zdroj: Reuters

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) vydal upozornění pilotům, že letadla operující nad letištěm v etiopské metropoli Addis Abebě se mohou dostat do palby. Boje mezi epiopskou armádou a Tigrajci se totiž blíží k hlavnímu městu.

Spojené státy vyzvaly své občany, aby z Etiopie okamžitě odjeli. Zároveň upozornily, že se nechystá žádná státem řízená evakuace, jak tomu bylo v srpnu v Afghánistánu.

Podle FAA není na mezinárodním letišti v Addis Abebě doprava narušena a nic zatím nenasvědčuje tomu, že by měly být civilní lety ohroženy. Riziko ale může vzrůstat s tím, jak budou bojovníci Tigrajské lidové osvobozenecké fronty (TPLF) město obkličovat.

Tigrajští bojovníci „mají zřejmě různé protiletadlové zbraně včetně reaktivních granátů, protitankových zbraní, protiletecké dělostřelectvo a přenosný protivzdušný systém“ schopný dostřelu 7620 metrů nad zemí, uvedl v prohlášení FAA.

Addis Abeba je diplomatickou metropolí Afriky a sídlem Africké unie. Státní letecká společnost Ethiopian Airlines byla před začátkem současné války symbolem jedné z nejrychleji se rozvíjejících ekonomik.

Válka začala na severu země, v Tigraji, loni v listopadu. Postupně se rozšířila do dalších provincií a nyní jsou bojovníci Tigrajské lidové osvobozenecké fronty a jejich spojenci na cestě do Addis Abeby.

Tigrajci a jejich spojenci chtějí přinutit k odstoupení vládu premiéra Abiye Ahmeda, který se úřadu ujal roku 2018. Chtějí také, aby vláda ukončila blokádu v Tigraji, kam se nemůže dostat humanitární pomoc.