Bosně hrozí rozštěpení, Dodik varuje před odtržením Republiky srbské kvůli názvu

Milorad Dodik

Milorad Dodik Zdroj: Reuters

Sarajevo
Sarajevo
Sarajevo
Sarajevo
Milorad Dodik
6
Fotogalerie

Bosenskosrbský předák Milorad Dodik, který je nyní předsedou kolektivní hlavy státu Bosny a Hercegoviny, pohrozil odtržením Republiky srbské, pokud tato část země bude nucena, aby změnila svůj název. Informovala o tom regionální média.

Strana demokratické akce (SDA), která reprezentuje zájmy muslimských Bosňáků, v lednu oznámila, že hodlá u ústavního soudu zpochybnit název Republiky srbské. Ta od daytonské mírové dohody z roku 1995 tvoří Bosnu společně s bosňácko-chorvatskou Federací Bosny a Hercegoviny (FBaH) a malým federálním distriktem kolem města Brčko.

Pokud ústavní soud schválí iniciativu o změně názvu Republika srbská, rozhodneme o svém statusu, prohlásil Dodik v pořadu srbské státní rozhlasové a televizní stanice RTS. A hned zopakoval své již dobře známé stanovisko, že on sám je pro nezávislost.

Podle jeho vyjádření se vláda i opozice v Republice srbské shodují v názoru, že rozhodnutí o statusu RS se přijme, jestliže se iniciativou SDA začne ústavní soud zabývat. Vypíšeme referendum a oddělíme se od Bosny, řekl Dodik a dodal, že by tento krok měl podporu „přinejmenším deseti států“.

Některá média ještě uvádějí, že Dodik také poznamenal, že pokud se požaduje, aby bylo něco přidáno do názvu Republika srbská, pak se může jedině přidat výraz „Západní Srbsko“, protože „to je něco, co lidé v RS přijmou“.

SDA svou iniciativu zdůvodnila tím, že etnicky výlučný název Republika srbská diskriminuje nesrbské obyvatelstvo této entity. Předseda strany Bakir Izetbegović přitom návrh své strany označil za reakci na „zesílené útoky na Bosnu a její celistvost“.