OBRAZEM: Město, hory a ruiny olympiády. Sarajevo je po obnovení lanovky lákavé jako dlouho ne

Dráha začíná kousek u výstupu z lanovky.

Dráha začíná kousek u výstupu z lanovky. Zdroj: Anna Kuznická

Dubnové zprovoznění lanovky
Pohled z lanovky na Sarajevo. Ta má konečnou stanici ve výšce zhruba 1100 metrů, horské štíty nad městem se ale tyčí až do 1630 metrů.
Obnovená lanová dráha se zařadila mezi jednu z nejvýraznějších atrakcí města. Až na vrchol hory Trebevič ale turisty nevyveze. Zájemce o výstup pak čeká ještě  zhruba 2,5 hodiny pěšího stoupání.
Směrovka hovoří jasně.
Cesta na vrchol je dobře značená.
42
Fotogalerie

Sarajevo nabízí výletníkům genius loci čtvrtmilionového multietnického města sevřeného pohořím Trebevič a stejnojmenným vrcholem. Hlavní město Bosny a Hercegoviny ale dlouho nebylo pro turisty tak atraktivní jako letos. Svůj provoz totiž obnovila lanová dráha, která byla před 26 lety zničena během obléhání Sarajeva bosenskosrbskými jednotkami. Prohlédněte si fotoreportáž z místa, které si stále výrazněji říká o novou pozornost cestovatelů.

Stačí jen zhruba deset minut jízdy lanovkou a člověk se z centra bosenské metropole vyšplhá do výšky 1100 metrů. A potenciálních zážitků má před sebou hodně. Kdo si troufá, může se vydat ještě výše až na vrchol, který převyšuje Sněžku a nabízí další z řady výhledů na celou oblast. Pokud se pak rozhodne sejít pěšky až do Sarajeva, narazí na „pomník“ zimních olympijských her 1984 – zbytky bobové dráhy.

Prohlédněte si fotogalerii a v popiscích čtěte mimo jiné informace o reliktu bobové dráhy. Zjistěte také podrobnosti o ceně jízdy lanovkou či délce výstupu až na samotnou přírodní střechu Sarajeva: