Bouře zastavila těžbu v Severním moři, k Norsku míří utržená loď

Bouře Frank na pobřeží Velké Británie

Bouře Frank na pobřeží Velké Británie Zdroj: profimedia.cz

Silná bouře v Severním moři dnes přinutila těžařské společnosti evakuovat své plošiny a dočasně zastavit těžbu. Těžební zařízení navíc ohrožovala loď, kterou silný vítr utrhl z kotviště. Plošiny plavidlo už minulo a nyní ho vítr žene k norskému pobřeží.

Společnost BP oznámila, že se rozhodla stáhnout veškerý personál z ropného pole Valhall, stejný krok učinil v oblasti Eldfisk i těžařský koncern ConocoPhillips. Špatné počasí v Severním moři panovalo i ve středu, kdy při nehodě na ropném poli Troll zahynul jeden člověk a další dva utrpěli zranění. Incident způsobila silná vlna, která zasáhla vrtnou soupravu společnosti China Oilfield Services.

V bouři se také utrhla z kotvy loď, kterou vítr hnal k plošinám na poli Valhall. Loď se záchranáři snažili zachytit za pomoci tažných lan, práci jim ale komplikovaly až 15metrové vlny.

Mluvčí záchranářů z jižního Norska Borghilda Eldoenová odpoledne agentuře Reuters řekla, že loď plošinu společnosti BP nakonec minula ve vzdálenosti zhruba dvou kilometrů. „Mezi lodí a norským pobřežím teď není žádná další plošina. Nyní je to na majitelích (plavidla), aby loď zastavili, než dorazí ke břehu,“ dodala mluvčí.

Společnost BP mezitím začala obnovovat provoz na plošině Valhall. Obnovení samotné těžby se dá prý ale očekávat až za zhruba 24 hodin.