Bouřky v Německu zabily nejméně 58 lidí, další desítky se pohřešují

Povodněmi zasažené město Bad Neuenahr-Ahrweiler nedaleko Bonnu

Povodněmi zasažené město Bad Neuenahr-Ahrweiler nedaleko Bonnu Zdroj: Reuters

Povodněmi zasažené město Bad Neuenahr-Ahrweiler nedaleko Bonnu
Povodní těžce postižená obec Schuld na řece Ahr
Povodní těžce postižená obec Schuld na řece Ahr
Povodní těžce postižená obec Schuld na řece Ahr
Povodní těžce postižená obec Schuld na řece Ahr
43
Fotogalerie

Kvůli vytrvalému dešti a záplavám za posledních 48 hodin na západě Německa zemřelo nejméně 58 lidí. Nejvíce obětí bouře způsobily v noci na dnešek ve spolkových zemí Porýní-Falc a Severní Porýní-Vestfálsko. Další desítky osob se stále pohřešují, informovala s odvoláním na policii německá agentura DPA. Záchranné akce v obou spolkových zemích pokračují. Některé oblasti ale zaznamenaly výpadky telekomunikačních sítí. Kancléřka Angela Merkelová, která je na návštěvě Spojených států, vyjádřila soustrast těm, kdo přišli o blízké, a za vládu slíbila postiženým oblastem pomoc.

Vysoký počet obětí si záplavy vyžádaly v okrese Ahrweiler, který leží jižně od Bonnu. V okrese se vylila z koryta řeka Ahr. V obci Schuld odnesla šest domů a další desítky objektů mají narušenou statiku a hrozí jim zřícení. V oblasti se stále pohřešují desítky lidí a situace není přehledná, uvedla agentura DPA. Ve spolkové zemi Porýní-Falc přišlo o život nejméně 19 osob.

Velice zasažený je také okres Euskirchen v Severním Porýní-Vestfálsku, informovala televizní stanice ZDF a místní média. Tamní policie hlásí nejméně 15 úmrtí kvůli záplavám v noci na dnešek. Tvrdí také, že se nepodařilo nalézt všechny pohřešované osoby. Další lidé zemřeli v Kolíně nad Rýnem, Wuppertalu, Rheinbachu a Kamenu.

Kancléřka Angela Merkelová, která je na návštěvě USA, uvedla, že je situací v zaplavených oblastech otřesena. "Truchlím nad těmi, kdo při této katastrofě přišli o život. Stále nevíme, kolik lidí zemřelo. Ale bude to mnoho," řekla podle agentury AP kancléřka a kondolovala rodinám obětí. "Můžeme říci příbuzným, že se podniká vše, aby byli nalezeni pohřešovaní," ujistila Merkelová. Zároveň slíbila lidem v zaplavených oblastech podporu. Poděkovala také všem záchranářům a zasahujícím složkám.

Premiérka spolkové země Porýní-Falc Malu Dreyerová označila situaci za katastrofální. "Mnoho lidí je stále v nebezpečí," prohlásila. V postižených oblastech je přerušeno mnoho komunikací, silnice blokují popadané stromy. Premiér Severního Porýní-Vestfálska, které je nejlidnatější německou spolkovou zemí, Armin Laschet vyzval k důslednější ochraně klimatu. Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové je Evropská unie připravena Německu pomoci.

Ve středu v Sársku zemřeli při záchranných pracích dva hasiči. V saském městečku Jöhstadt na krušnohorské hranici s Českem místní řeka strhla muže, který se snažil zajistit svůj pozemek před velkou vodou a který se pohřešuje. Tohoto muže některá média již považují za zemřelého.

Na většině území Severního Porýní-Vestfálska je přerušeno železniční spojení. Zaplavena byla i část dálnic. Stovky tisíc domácností jsou bez elektrického proudu. Ve městě Hagen, kde žije zhruba 200 tisíc lidí, záplavy poničily několik mostů a nejméně jeden zcela zničily, uvedla DPA.

Německé úřady oznámily, že části Rýna na jihu Německa byly dnes uzavřeny pro lodní dopravu kvůli zvýšení hladiny vody po nedávných silných deštích. Říční doprava byla zastavena mezi Maxau nedaleko Karlsruhe a Iffezheimem, uvedl mluvčí německého úřadu pro vnitrozemskou plavbu. Omezení patrně přetrvá do víkendu a zabrání plavidlům v cestě do Švýcarska, dodal. Vysoká voda znamená, že není dostatek prostoru k proplutí pod mosty. Lodní doprava v severních částech řeky je stále v provozu.

Historické výši hladiny dnes dosáhla ve své německé části řeka Mosela, která by podle předpovědí měla kulminovat dnes. Historické výše hladiny dosáhly i některé její přítoky.

Silný déšť vyvolaný tlakovou níží Bernd zaplavil už předchozí noci v některých německých regionech sklepy, silnice a pozemky. Varování před vydatnými srážkami vydala meteorologická služba (DWD) i pro dnešek, extrémní počasí by se však mělo do noci uklidnit.