Breivik: Zabil jsem 77 lidí, ale soud neuznávám

Breivik u soudu

Breivik u soudu Zdroj: CTK/AP

Na rozdíl od předchozích přelíčení dal Breivik souhlas s tím, že ho je možné fotografovat a natáčet.
Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik
4
Fotogalerie
V Oslu dnes začal soudní proces s norským pravicovým extremistou Breivikem, jenž loni 22. července v Norsku zabil 77 lidí. Atentátník, který byl obžalován z teroristických činů a jemuž hrozí až 21 let vězení, na úvod jednání prohlásil, že soud neuznává.

Třiatřicetiletý Breivik k soudu přišel v černém obleku a po sejmutí pout zdvihl pravou ruku zaťatou v pěst v pozdravu pravicových extremistů. Podle 1500stránkového manifestu, který atentátník krátce před svými útoky rozeslal na asi tisícovku mailových adres doma i v zahraničí, tento pozdrav reprezentuje „sílu, čest a vzdor marxistickým tyranům v Evropě“.

Vrah Breivik u souduVrah Breivik u soudu | CTK/AP

Státní zástupkyně Inga Bejerová Enghová téměř hodinu četla obžalobu. Uvedla jména všech obětí útoků s detailním popisem toho, jak která z nich byla zabita či zraněna. Breivik na sobě nedal znát žádné emoce a pohled měl sklopený na stůl před sebou.

Ke spáchání útoků, při nichž nejprve před úřadem norské vlády v centru Osla nastražil nálož, jejíž výbuch si vyžádal osm mrtvých, a poté na táboře mládežnického křídla vládnoucí Norské strany práce na ostrově Utöya postřílel 69 lidí, se dnes před soudem Breivik přiznal. Vinu však odmítl a zopakoval své dřívější tvrzení, že jednal v sebeobraně. Tvrdí, že útoky spáchal ve jménu boje proti multikulturalismu norské společnosti a obecně proti islamizaci Evropy.

Státní zástupkyně Inga Bejer Engh popisuje před soudem vraždění, kterého se Breivik dopustil v Oslu a na nedalekém ostrově.Státní zástupkyně Inga Bejer Engh popisuje před soudem vraždění, kterého se Breivik dopustil v Oslu a na nedalekém ostrově. | CTK/AP

Stěžejním tématem soudního jednání bude, zda masakr spáchal mentálně vyšinutý jedinec, nebo člověk reprezentující sílící nespokojenost s norskou otevřeností vůči přistěhovalcům. Dvě nezávislé zprávy psychiatrů dospěly k protikladným závěrům.

Proces je naplánován na deset týdnů, ale právní experti již nyní upozorňují, že se může vzhledem k počtu svědků a složitosti případu protáhnout na podstatně delší dobu.