Brexit těžce zasáhne irskou ekonomiku, tvrdí měnový fond

Irsko, ilustrační foto

Irsko, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Irsko, ilustrační foto
Irsko, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii zasáhne irskou ekonomiku výrazně negativně, obchodní bariéry totiž poškodí tradiční sektory. Ve své zprávě to uvedl Mezinárodní měnový fond.

Irská ekonomika v posledních třech letech dosahuje nejlepších výsledků ve srovnání s ostatními zeměmi EU. Země je však považována za nejvíce zranitelnou, pokud jde o dopady takzvaného brexitu, a to kvůli blízkých obchodním vztahům s Británii, svým nejbližším sousedem.

"Ačkoliv doposud byly dopady mírné, očekává se, že celkové dopady ve střednědobém horizontu budou negativní a podstatné," uvádí MMF ve výroční zprávě o irské ekonomice. "Rizika jsou nejnaléhavější v tradičních sektorech, které jsou závislé na obchodu s Británii, s potenciálně značnými dopady na aktivitu a zaměstnanost mimo hlavní městská centra," cituje ze zprávy agentura Reuters.

Vývoj irského HDP v miliardách dolarů


source: tradingeconomics.com

Irsko je jednou z nejotevřenějších evropských ekonomik a daně z příjmu právnických osob tam patří k nejnižším. Podle zprávy MMF čelí Irsko také nejistotě kvůli plánovaným daňovým reformám v USA a EU. Země by podle MMF měla pokračovat v úsilí o rozšíření svého daňového základu.