Británie a Irsko se připravují na řecký bankrot, vyčíslují možné škody

Řecký ministr financí Janis Varufakis (na snímku)

Řecký ministr financí Janis Varufakis (na snímku) Zdroj: CTK

Vlády Británie a Irska připravují krizové plány pro případ bankrotu Řecka nebo jeho odchodu z eurozóny, sdělili oficiální představitelé a informované zdroje. Před platební neschopností země a jejím nuceným odchodem z měnové unie varovala už i řecká centrální banka.

Britská vláda urychluje přípravy na možný odchod Řecka z eurozóny, řekl novinářům mluvčí premiéra Davida Camerona. „Pokračujeme v práci na zajištění odpovídajících plánů a zrychlujeme přípravy s ohledem na nynější směřování diskusí (o Řecku),“ řekl mluvčí podle agentury Reuters. Podle něj se studuje potenciální vliv „Grexitu“ (odchod Řecka z eurozóny) na firmy, finanční sektor a cestovní ruch.

Británie sice není součástí eurozóny, vzhledem k velikosti jejího finančního sektoru by se jí ale mohly dotknout případné otřesy na trzích po bankrotu Řecka.

V Irsku zkoumá vládní pracovní skupina všechny možné scénáře a připravuje krizové plány. Agentuře Bloomberg to řekl zdroj, který si nepřál být jmenován. Tým nicméně dospěl k závěru, že přímý vliv „Grexitu“ na Irsko bude minimální.

Irsko a další okrajové země eurozóny, které se v minulých letech ocitly v dluhové krizi, zaznamenaly v posledních týdnech v souvislosti s obavami ze státního bankrotu Řecka zřetelný nárůst výnosů státních dluhopisů, což znamená zvýšení vládních nákladů na úvěry. Tyto výnosy jsou ale z dlouhodobějšího hlediska stále velmi nízké.

Řecko se den před čtvrtečním zasedáním ministrů financí zemí eurozóny nijak nepřiblížilo klíčové dohodě s věřiteli, která by zemi zajistila další peníze ze záchranného programu.

Zatímco eurokomisař Valdis Dombrovskis vyzval řeckou vládu, aby projevila větší politickou vůli k dohodě, premiér Alexis Tsipras opět odmítl škrty v penzích a další podmínky věřitelů. Řecká centrální banka vůbec poprvé varovala, že bez dohody hrozí zemi platební neschopnost a odchod z eurozóny i z celé Evropské unie.

Varufakis ve čtvrtek dohodu s eurozónou neočekává
Řecký ministr financí Janis Varufakis považuje za nepravděpodobné, že se ve čtvrtek na schůzce se svými protějšky z eurozóny shodne na podmínkách, které věřitelům umožní odblokovat zbývající část z dříve dohodnuté pomoci Řecku.
„Zítra (ve čtvrtek) budeme připravovat půdu pro to, co považujeme za naši politickou a morální povinnost, a to je dosažení opravdu rychlé dohody s našimi partnery a institucemi,“ řekl Varufakis po jednání v Paříži v sídle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).
Na dotaz, zda by mohlo být dosaženo dohody na čtvrtečním zasedání ministrů financí eurozóny v Lucemburku, Varufakis odpověděl: „To si nemyslím.“
Varufakis podotkl, že Řecko a jeho mezinárodní věřitelé potřebují uzavřít dohodu na úrovni hlav států a předsedů vlád.
O řecké krizi hovořili opět po telefonu řecký premiér Alexis Tsipras a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Podrobnosti z jednání nebyly sděleny.

Stále více předních politiků zastává názor, že dohodu Atén s Mezinárodním měnovým fondem (MMF), Evropskou centrální bankou (ECB) a Evropskou komisí o podmínkách, za nichž Řecko může dostat zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun) z dříve dohodnutého záchranného programu, se během zbývajících dvou týdnů nepodaří uzavřít.

Program byl v únoru prodloužen do konce června, uvolnění peněz i po dohodě s věřiteli musí potvrdit právě ministři financí eurozóny a v některých zemích rovněž jejich parlament.