Řecká centrální banka: Bez dohody nejspíš opustíme eurozónu i EU

Ilustrační foto z Řecka

Ilustrační foto z Řecka Zdroj: ctk/AP

Pokud se Řecko nedohodne s věřiteli na řešení dluhové krize, země nejspíš opustí eurozónu i Evropskou unii. V pravidelné zprávě o stavu domácí ekonomiky to dnes uvedla řecká centrální banka. Případný odchod z evropského společenství by prý vedl k bankrotu Řecka a hluboké recesi.

„Neschopnost dosáhnout dohody s věřiteli by znamenal začátek bolestivé cesty, která by vedla nejdříve k platební neschopnosti Řecka, nakonec k odchodu země z eurozóny a velmi pravděpodobně z Evropské unie,“ uvedla centrální banka ve výroční zprávě. „Dosažení dohody s našimi partnery je historický imperativ, který si nemůžeme dovolit ignorovat,“ uvedla také banka.

Jak centrální banka dodala, případný odchod Řecka by odstartoval hlubokou recesi a zhroucení všeho, co řecká ekonomika během členství v EU vybudovala. Řecko by se tak z pozice „klíčového člena EU odsunula do kategorie chudé země evropského jihu“, uvedla banka.

Banka odhaduje, že tempo poklesu řecké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo. Pokračující nejistota také vedla k odlivu vkladů z řeckých peněžních ústavů. V období od října do dubna si z nich vkladatelé vybrali zhruba 30 miliard eur.

Odchod Řecka z eurozóny? Většina Němců si nic jiného nepřeje
Většina Němců si přeje, aby Řecko kvůli dluhové krizi opustilo eurozónu, ukázal aktuální průzkum. Poprvé od začátku roku také převažuje počet lidí, kteří se domnívají, že se Atény budou muset společné evropské měny vzdát.
Stoupenci odchodu Řecka z eurozóny převažují v Německu už od prodloužení platnosti současného záchranného programu na konci února. Nyní by takzvaný Grexit uvítalo 58 procent dotázaných, což je nejvíc od března. Pokračování řeckého členství v eurozóně si přeje jen 28 procent Němců.

Jednání mezi Řeckem a jeho věřiteli, která mají zabránit hrozící platební neschopnosti země, o víkendu zkrachovala. V pondělí se obě strany vzájemně obviňovaly z nedostatečné vstřícnosti a nejevily ochotu k dalším ústupkům.

Atény potřebují dosáhnout dohody, aby získaly zbylých 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun) z prodlouženého záchranného programu. Bez získání těchto peněz do konce června Řecku hrozí, že nebude schopno uhradit Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) splatný dluh v částce 1,6 miliardy eur.

Tsipras: Bez dohody nezaplatíme

Řecký premiér Alexis Tsipras dal v úterý najevo, že pokud se Řecku nepodaří uzavřít včas novou dohodu o finanční pomoci, Atény svůj dluh MMF nezaplatí. Podle řeckých listů Kathimerini a To Vima požaduje šéf řecké vlády „důstojnou dohodu a restrukturalizaci zahraničních dluhů“.

Německá kancléřka Angela Merkelová v úterý řekla, že chce udělat všechno pro udržení Řecka v eurozóně. Nedokázala však odhadnout, jestli se tento týden podaří najít dohodu mezi Aténami a věřiteli.

Grexit: otázky a odpovědi
Jak může země vystoupit z eurozóny?

Mechanismus vystoupení země z eurozóny v unijních smlouvách upraven není, na rozdíl od ukončení členství v EU. Ale pokud se všech 19 zemí EMU na takovém kroku dohodne, může se Řecko vrátit ke své dřívější měně - drachmě, kterou opustilo v roce 2001.
Kdy nastane bod zlomu?

Podle analytiků se tak stane, až Evropská centrální banka (ECB) nebude chtít dále riskovat a rozhodne se zastavit nouzové úvěry pro řecké banky. To se může stát v případě útoku na řecké banky, který hrozí s blížícím se vypršením lhůty pro splacení dluhu Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) do 30. června. Řecko potřebuje, aby mu věřitelé uvolnili zbylých 7,2 miliardy eur ze záchranného programu, jinak mu hrozí bankrot.
Co bude, až ECB řeckým bankám zastaví nouzové úvěry?

Banky pravděpodobně načas zavřou a po otevření zřejmě vláda stanoví limity výběrů peněz. Lidé v ně ztratí důvěru, budou si nechávat peníze doma a nakonec se celý finanční systém zhroutí.
Jak se může Řecko finanční katastrofě vyhnout?

Bez ohledu na včasné splacení dluhů by podle některých expertů mohlo Řecko snížit škody tak, že by odchod z eurozóny (Grexit) zrežírovalo samo tajně. Skupina vládních úředníků by Grexit měla připravit a pak to partnerům v eurozóně sdělit jen pár hodin předem, aby se to veřejnost dozvěděla jako poslední.
Čím by se v Řecku nahradilo euro?

Země se může vrátit k drachmě, či zavést novou měnu. V obou případech ale bude klíčový objem peněz - bude potřeba mít jich k dispozici velké množství a velmi rychle. Kromě toho bude nutné je rozvézt po celé zemi - pro logisticky náročný úkol bude zapotřebí hodně policistů a vojáků.
Co se stane s řeckým dluhem po vystoupení země z eurozóny?

Řecké účty smazány nebudou. Bude se muset rozhodnout, jak se převedou na novou měnu. Řecko se zřejmě v takovém případě bude snažit dluh restrukturalizovat, což bude pro Atény výhodné v tom, že věřitelé pravděpodobně všechny půjčky částečně odepíší. Ovšem ekonomické náklady Grexitu (pokles HDP a růst nezaměstnanosti) budou podle analytiků mnohem vyšší.
Jaké jsou odhadované výhody a nevýhody Grexitu?

Zastánci tvrdí, že návrat k národní měně výrazně podpoří export a cestovní ruch. Kritici argumentují, že se mimo jiné zvýší sociální nepokoje a poškodí pověst země. Řecko se pak také bude více orientovat na nečlenské země EU.
Jak by se Grexit odrazil na ekonomice eurozóny?

Podle analytiků by náhlý odchod byl zpočátku bolestný, ale nakonec by posílil jak řeckou ekonomiku, tak celou eurozónu, kterou by učinil více kohezní.