Británie omezuje výdaje za armádu. Microsoft jedná o převzetí komunikační platformy Discord

Americký technologický gigant Microsoft jedná o koupi komunikační platformy Discord. Nabízí za ni více než deset miliard dolarů, kolem 219 miliard korun.

Americký technologický gigant Microsoft jedná o koupi komunikační platformy Discord. Nabízí za ni více než deset miliard dolarů, kolem 219 miliard korun. Zdroj: Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan (na snímku) jmenoval nového šéfa centrální banky. Má zachránit padající měnu a zastavit vysokou inflaci.
2
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Londýn propustí tisíce vojáků

Velká Británie chystá výrazné škrty ve výdajích za armádu, informuje deník Financial Times. Nová strategie, kterou tamní ministerstvo obrany představilo v pondělí, počítá v příštích čtyřech letech se snížením počtu aktivních vojáků o 9500 osob, což je téměř 12 procent britských vojenských sil. Armáda se rovněž zbaví několika set starých tanků, válečných lodí a letadel. Ušetřených pět miliard liber, přes 150 miliard korun, plánuje Londýn investovat do nákupu a výzkumu moderních technologií. Země se tak chce adaptovat na novou dobu, kdy se konflikty povedou především v digitálním prostředí.     

Nový šéf turecké centrální banky

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan jmenoval nového guvernéra centrální banky. Stal se jím univerzitní profesor Şahap Kavcıoğlu, který je v Turecku známý neortodoxními ekonomickými názory. Zastává například teorii, že vysoké úrokové sazby vyvolávají inflaci. Kavcıoğlu nahradí v čele klíčové instituce nečekaně odvolaného Naci Ağbala a má před sebou velmi těžký úkol. Zachránit skomírající tureckou ekonomiku, potlačit vysokou inflaci a pozvednout propadající se měnu, která přes víkend ztratila na hodnotě skoro o 15 procent. Turečtí opoziční politici Kavcıoğluovo jmenování převážně kritizovali.      

Z trhů a burz 

Akcie převážně rostly, propadl se bitcoin

Americké akcie na začátku týdne vzrostly. Index S&P 500 posílil o 0,7 procenta. Dow Jones zpevnil o 0,32 procenta a Nasdaq Composite přidal 1,23 procenta. Naopak o půl procenta klesla cena ropy a zlata. Výrazně ztrácely nejsledovanější kryptoměny. Bitcoin odevzdal šest procent. Evropské trhy navzdory řadě nepříznivých zpráv skončily také převážně v plusu. Opět se dařilo německým automobilkám. Akcie Volkswagenu vyskočily o více než sedm procent. Německý DAX celkově vyrostl o 0,25 procenta. O 0,26 procenta se zvedl britský FTSE 100 a o 0,19 procenta si polepšil STOXX Europe 600. Ve ztrátě skončila pouze francouzská burza (-0,49 procenta).      

Microsoft chce spolknout Discord

Technologický gigant Microsoft má zájem o koupi digitální komunikační platformy Discord. Podle agentury Bloomberg za ni nabízí více než deset miliard dolarů, asi 219 miliard korun. Rozhovory jsou ale zatím v počáteční fázi a není jisté zda k dohodě nakonec dojde. Na stole je prý i varianta, že Discord místo svého prodeje zamíří na burzu. Platforma, která umožňuje textovou, hlasovou a video komunikaci na dálku získala během koronakrize na popularitě. Aktuálně její služby využívá kolem 100 milionů uživatelů měsíčně. Microsoft chtěl loni odkoupit také čínskou sociální síť TikTok a momentálně jedná o převzetí Pinterestu.       

Tweet dne

„(Americký výrobce automobilů) Ford nabídl 30 tisícům zaměstnanců možnost trvale pracovat z domova.“ 

Stane se dnes

  • Konají se předčasné parlamentní volby v Izraeli. Předběžné výsledky budou oznámeny dnes v noci. Hlasování by mělo být velmi těsné.
  • Ruský prezident Vladimir Putin se nechá očkovat proti nemoci COVID-19.
  • Začíná dvoudenní jednání ministrů zahraničí NATO. Zúčastní se jej i nový šéf americké diplomacie Antony Blinken a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.
  • Čínská technologická společnost Baidu poprvé vstoupí na burzu v Hongkongu. Až dosud se její akcie obchodovaly výhradně na americkém trhu Nasdaq.
  • Německá firma Porsche, hlavní akcionář automobilové skupiny Volkswagen, zveřejní své hospodářské výsledky za loňský rok.