Británie po útoku zvýšila stupeň ohrožení na nejvyšší

Exploze v Manchesteru (22. května)

Exploze v Manchesteru (22. května) Zdroj: Reuters

Exploze v Manchesteru (22. května)
Exploze v Manchesteru (22. května)
Exploze v Manchesteru (22. května)
Exploze v Manchesteru (22. května)
Exploze v Manchesteru (22. května)
8
Fotogalerie

Dvaadvacet mrtvých, včetně osmileté holčičky, a 59 zraněných si vyžádal v noci z pondělí na úterý atentát v multifunkční hale v severoanglickém Manchesteru, kde koncertovala americká zpěvačka Ariana Grandeová. Policie oznámila, že sebevražedným útočníkem byl 22letý Salman Abedi, který se narodil v Británii. Podle médií je jeho rodina původem z Libye. Zatím není jasné, zda jednal sám, nebo mu pomáhali další lidé, k akci se nicméně přihlásilo radikální hnutí Islámský stát. 

České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi mrtvými či zraněnými byli Češi. Incident odsoudilo mnoho osobností z celého světa a britské politické strany kvůli útoku přerušily kampaň před předčasnými parlamentními volbami.

Premiérka Theresa Mayová po druhém zasedání vládního výboru COBRA, který se zabývá mimořádnými situacemi, oznámila zvýšení stupně ohrožení terorismem v zemi na kritický, tedy nejvyšší možný. Je totiž možné, že do útoku byla zapletena větší skupina osob. Hrozba dalšího teroristického incidentu je tak bezprostřední. Podle Mayové bude armáda pomáhat zajišťovat bezpečnost na velkých akcích, jako jsou fotbalová utkání či hudební koncerty. Vojáci budou působit pod velením policie v rámci operace Tempora.

Policie předtím oznámila, že v souvislosti s atentátem zadržela na jihu Manchesteru blíže neupřesněného 23letého mladíka a že provedla razie na dvou místech. Podle médií vnikla do domu pachatele, kde provedla kontrolovanou explozi a zabavila některé předměty.

Výbuch nastal uvnitř haly mimo koncertní sál krátce poté, co vystoupení skončilo. Záchranná zdravotnická služba uvedla, že do nemocnic dopravila šest desítek lidí a řadu osob ošetřila na místě. Třiadvacetiletá zpěvačka, která je v pořádku, na twitteru napsala, že je "zlomená" a že nemá slov. Mezi oběťmi a zraněnými jsou i děti. Identifikováni byli nejméně tři mrtví, včetně osmileté dívky.

Účastníci koncertu si stěžovali, že bezpečnostní opatření byla na akci nevýrazná. Ostraha například neprováděla žádné kontroly zavazadel.

Útok odsoudila řada státníků, včetně ruského prezidenta Vladimira Putina, jeho amerického protějšku Donalda Trumpa, německé kancléřky Angely Merkelové, papeže Františka nebo předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera. Královna Alžběta II. uvedla, že celý národ je šokován smrtí a zraněním tolika lidí. Atentát kritizovala i Rada muslimů v Británii (MCB). Premiér Bohuslav Sobotka v kondolenci zaslané Mayové napsal, že Česko stojí Británii po boku a bude společně s ní bojovat proti těm, kdo připravují podobné činy. Podle prezidenta Miloše Zemana je šokující a pobuřující, že teroristický útok v Manchesteru byl zaměřen na děti a mladistvé.

Tisíce lidí se večer shromáždily na náměstí svatého Alberta v Manchesteru k pietní akci za oběti. Lidé přišli s květinami a někteří přinesli hesla se srdcem hlásající: "Miluji MCR (Manchester)". Účastníci akce věnovali obětem minutu ticha, stejně jako se to dělo při mnoha jiných příležitostech, například na filmovém festivalu v Cannes. Paříž a Řím na znamení solidarity s Manchesterem zhasnou o půlnoci světla ozařující jejich nejznámější památky; ve tmě se ocitne například Eiffelova věž nebo Koloseum.

Vedle projevů smutku a soustrasti se na sociálních sítích objevily i příspěvky příznivců teroristické organizace Islámský stát (IS) vyjadřující radost nad činem. IS se k útoku přihlásil, toto hnutí se ovšem hlásí k většině teroristických aktivit v západních zemích.

Britská libra po teroristickém útoku zpočátku oslabovala k euru, dolaru i jenu, nakonec však její ztráty nebyly výrazné. Podle analytiků měl atentát v Manchesteru také jen malý přímý dopad na akcie.

Amatérské záběry z místa útoku:

Video placeholde
teroristický útok v manchesteru • reuters

Hala v Manchesteru byla otevřena v roce 1995 a má kapacitu 21 tisíc míst. Nádraží nedaleko haly bylo po zprávách o explozi evakuováno a železniční doprava byla přerušena. Manchesterská policie zřídila na místním fotbalovém stadionu podpůrné středisko pro oběti útoku a na internetu se objevily výzvy k darování krve.

Jde o nejhorší útok v Británii od července 2005, kdy čtyři islamisté zabili v metru a v autobusu 52 lidí, uvedla agentura Reuters. Ve Spojeném království již delší dobu platí čtvrtý stupeň protiteroristické pohotovosti, který varuje před "vážnou" hrozbou teroristického útoku. Úřady se zatím nerozhodly vyhlásit pátý, tedy nejvyšší stupeň nebezpečí.