Po atentátu na koncertu se evakuuje nákupní centrum v Manchesteru

Video placeholde
Exploze v Manchesteru (22. května)
Exploze v Manchesteru (22. května)
Exploze v Manchesteru (22. května)
Exploze v Manchesteru (22. května)
Exploze v Manchesteru (22. května)
9
Fotogalerie

Dvaadvacet mrtvých včetně dětí si vyžádal v noci na dnešek teroristický útok v multifunkční hale v severoanglickém Manchesteru, kde koncertovala americká zpěvačka Ariana Grandeová.  Atentát podle ní spáchal zřejmě jeden člověk, který odpálil improvizované výbušné zařízení. Incident odsoudilo mnoho světových státníků i umělců. Britské politické strany kvůli incidentu přerušily kampaň před předčasnými parlamentními volbami. Nákupní středisko Arndale v Manchesteru bylo evakuováno. Lidé slyšeli velkou ránu.

Premiérka Theresa Mayová svolala na dopoledne zasedání vládního výboru COBRA, který se zabývá mimořádnými situacemi. V prohlášení atentát označila za "děsivý".

Britské politické strany se dnes rozhodly kvůli nočnímu teroristickému útoku v Manchesteru přerušit kampaň před červnovými parlamentními volbami. Dohodli se na tom konzervativní premiérka Theresa Mayová a předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn, informovala agentura Reuters. K dvěma největším britským politickým stranám se přidali také menší liberální demokraté, skotští nacionalisté a Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP).

Zda pachatel jednal sám, nebo byl členem nějaké skupiny, policie zatím neví. Při explozi ale sám zahynul, uvedl policejní šéf Ian Hopkins. Zda je pachatel započítán do celkového počtu mrtvých, není jasné. Veřejnost policista požádal, aby nespekulovala o totožnosti podezřelého.

Výbuch nastal ve veřejném prostoru haly mimo koncertní sál v pondělí po 22:30 místního času (23:30 středoevropského času) krátce poté, co vystoupení skončilo. "Byli jsme na cestě ven a když jsme stáli přímo u dveří, došlo k silné explozi," řekla agentuře Reuters jedna z účastnic koncertu. "Byl chaos. Všichni běželi a křičeli a snažili se dostat pryč," dodala. Podle britských médií bylo na koncertu kolem 20 tisíc lidí.

Britská libra na devizovém trhu po teroristickém útoku v Manchesteru oslabuje k euru, dolaru i jenu. Britský akciových trh však díky slabé libře, která pomáhá vývozcům, roste a hlavní index FTSE 100 je blízko rekordního maxima.

Kolem 10:15  středoevropského času britská libra vůči dolaru oslabila o 0,1 procenta na 1,2982 dolarů a k jenu klesla o 0,2 procenta na 144,38 jenů. Euro vůči libře stouplo o 0,3 procenta na 0,8667 liber.

Záchranná zdravotnická služba uvedla, že do nemocnic dopravila 59 lidí a řadu osob ošetřila na místě. Třiadvacetiletá zpěvačka, která je v pořádku, na twitteru napsala, že je "zlomená" a že nemá slov.

Podle svědků bylo na koncertě velké množství dětí. Někteří lidé stále přes sociální sítě hledají své blízké, například matka patnáctileté Olivie Campbellové, která byla na akci s kamarádem a své rodině stále neozvala.

Útok odsoudila řada světových státníků, včetně ruského prezidenta Vladimira Putina nebo předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera. "Nejzbabělejší forma terorismu opět udeřila, terčem se stal - stejně jako v Paříži před více než rokem - koncert," uvedl francouzský premiér Édouard Philippe s odkazem na teroristický útok na pařížský klub Bataclan v listopadu 2015. Mluvčí Bílého domu Sean Spicer uvedl, že prezident Donald Trump je o incidentu průběžně informován.

Kromě projevů smutku a soustrasti s pozůstalými se na sociálních sítích objevily také příspěvky příznivců teroristické organizace Islámský stát (IS) vyjadřující radost nad činem.

Hala v Manchesteru byla otevřena v roce 1995 a má kapacitu 21 tisíc míst. Nádraží nedaleko haly bylo po zprávách o explozi evakuováno a železniční doprava byla přerušena. Manchesterská policie zřídila na místním fotbalovém stadionu podpůrné středisko pro oběti útoku. Na internetu se objevily výzvy k darování krve.

Jde o nejhorší útok v Británii od července 2005, kdy čtyři islamisté zabili v metru a v autobusu 52 lidí, uvedla agentura Reuters. Ve Spojeném království již delší dobu platí čtvrtý stupeň protiteroristické pohotovosti, nejvyšší je pátý.

Británie byla i v minulosti terčem různých útoků

Británie byla v minulosti zasažena několika vlnami různých typů útoků, od dlouholeté série atentátů Irské republikánské armády (IRA) v 70. a 80. letech 20. století přes nejkrvavější teroristický útok v Evropě, který se udál 21. prosince 1988 ve skotském Lockerbie (při výbuchu bomby v letadle zde zahynulo 270 lidí) až po útoky v létě 2005 v Londýně. Pokud by se potvrdilo, že byla pondělní exploze v hale v Manchestru, kde zahynulo 19 lidí, teroristickým činem, šlo by o nejhorší útok v Británii právě od července 2005, kdy čtyři islamisté zabili v metru a v autobusu 52 lidí.

Výběr útoků v Británii od roku 2000 (řazeno podle počtu obětí):

52 - 7. července 2005 - čtyři koordinované bombové útoky v londýnské veřejné dopravě (tři bomby vybuchly v metru, čtvrtá v autobuse) během ranní špičky si vyžádaly 52 mrtvých (zahynuli také čtyři útočníci) a na 700 zraněných; motivací atentátníků byla účast Británie ve válce s Irákem.

19 - 22. května 2017 - exploze v multifunkční hale v anglickém Manchesteru, kde koncertovala americká zpěvačka Ariana Grandeová, si vyžádala nejméně 22 mrtvých a několik desítek zraněných; policie výbuch vyšetřuje jako "teroristický incident".

5 - 22. března 2017 - pět lidí bylo zabito při teroristickém útoku v Londýně; útočník nejprve najel automobilem do chodců na Westminsterském mostě, kde smrtelně zranil čtyři lidi, a následně odjel k nedalekému parlamentu, kde ubodal policistu; pachatele, britského konvertitu k islámu s násilnou minulostí, poté zastřelili policisté.

1 - 30. června 2007 - neúspěšný teroristický útok na letišti v Glasgow pomocí zeleného vozu Jeep Cherokee, kterým pachatelé projeli skrz skleněný hlavní vchod do areálu letiště; dva pachatelé byli popáleni, jeden později zemřel v nemocnici v Paisley, druhý byl v roce 2008 odsouzen na doživotí.

1 - 22. května 2013 - britský voják Lee Rigbyho byl ubodán na ulici v Londýně; dva útočníci, Michael Adebolajo a Michael Adebowale, kteří pocházeli z Nigérie a byli křesťanskými konvertity k islámu, byli shledáni vinnými z vraždy a v únoru 2014 odsouzeni na doživotí; jeden z útočníků při útoku údajně volal, že chce pomstít "všechny muslimy zabité britskými vojáky".

"Byli jsme na cestě ven a když jsme stáli přímo u dveří, došlo k silné explozi," řekla agentuře Reuters jedna z účastnic koncertu. "Byl chaos. Všichni běželi a křičeli a snažili se dostat pryč," dodala.

Televize Sky News uvedla, že Konzervativní strana premiérky Mayové v reakci na explozi v Manchesteru pozastaví kampaň před předčasnými volbami vypsanými na 8. června. Uvedla rovněž, že Mayová na dnešních 10:00 SELČ svolá vládní bezpečnostní výbor.

Česká diplomacie zatím neví o českých obětech

Česká diplomacie zatím nemůže stoprocentně vyloučit možnost, že mezi oběťmi či zraněnými nočního útoku v anglickém Manchesteru jsou i čeští občané. Diplomaté prostřednictvím svého velvyslanectví v Londýně i honorární konzulky v Manchesteru průběžně zjišťují bližší informace a jsou ve spojení také s metropolitní policií v Manchesteru, řekla dnes Irena Valentová z ministerstva zahraničí.

"Velvyslanectví České republiky v Londýně nemá hlášeny žádné oběti či zraněné z řad českých občanů," uvedlo dopoledne ministerstvo na webu. Britské úřady zatím potvrdily 22 mrtvých a skoro 60 zraněných. Útok podle dosavadních informací spáchal zřejmě jeden člověk, který odpálil improvizované výbušné zařízení, výbuch nepřežil.

Pokud lidé postrádají někoho ze svých příbuzných nebo chtějí získat jiné informace související s útokem, mohou se obrátit na nouzovou linku londýnské ambasády, a to na čísle +44/77 6968 2442, případně mohou využít i linku +44/0161 856 9400, kterou zřídila britská policie, dodala Valentová.