Británie zvládá rizika kolem Huawei a nemá důkazy o špehování

Huawei

Huawei Zdroj: profimedia.cz

Huawei
Huawei
Big Ben
4
Fotogalerie

Británie je schopna zvládat bezpečnostní rizika spojená s používáním zařízení čínské společnosti Huawei v domácích komunikačních sítích. Uvedl to dnes šéf britského Národního střediska kybernetické bezpečnosti (NCSC) Ciaran Martin. Británie podle něj zatím nezaznamenala žádné důkazy nekalých aktivit tohoto podniku. Čínská firma opakovaně odmítá obvinění ze strany Spojených států, že její produkty by mohl Peking využívat ke špionáži.

Britská vláda by měla v březnu nebo v dubnu dokončit revizi své politiky v oblasti bezpečnosti mobilních sítí páté generace (5G). "Na stole jsou všechny možnosti," uvedl Martin. Jeho dnešní slova ale podle agentury AP naznačují, že nepovažuje za nutné firmu Huawei z budování komunikačních sítí vyloučit.

Zdroje agentury Reuters už v pondělí uvedly, že britští bezpečnostní činitelé nepodporují úplné vyloučení společnosti Huawei z britských telekomunikačních sítí. NCSC se podle těchto zdrojů domnívá, že nadále dokáže zvládat jakákoliv rizika spojená s Huawei pomocí testování výrobků ve speciálním zařízení, na které dohlíží zpravodajská služba.

Americký viceprezident Mike Pence o víkendu vyzval evropské spojence, aby při hledání dodavatelů pro mobilní sítě brali vážně hrozbu, kterou podle něj Huawei představuje. Dodal, že Huawei a další čínští výrobci telekomunikačních zařízení poskytují čínské vládě "přístup k jakýmkoliv datům, která se dostanou do kontaktu s jejich sítěmi či zařízeními". Před používáním softwaru a hardwaru Huawei v prosinci varoval i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

List The Wall Street Journal nicméně v úterý informoval, že německá vláda je nakloněna možnosti dovolit společnosti Huawei účast na budování mobilních sítí páté generace. Mluvčí německého ministerstva vnitra podle serveru CNBC uvedl, že Německo z budování vysokorychlostních sítí neplánuje vyloučit žádnou konkrétní firmu.