Británii by mohlo být mimo EU lépe, řekl šéf obchodní komory

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Aurelien Guichard via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Dlouhodobé hospodářské vyhlídky Británie by mohly být mimo nereformovanou Evropskou unii lepší než v ní. Prohlásil to dnes předseda britské obchodní komory John Longworth. Podnikatelé by se v rozhodování o tak zásadní otázce měli zbavit svého navyklého krátkodobého pohledu a zaměřit se na dlouhodobé zájmy, uvedl Longworth podle BBC na konferenci obchodní komory v Londýně. Britové budou o setrvání v EU hlasovat 23. června.

Voliči budou podle šéfa přední britské podnikatelské organizace stát před těžkou volbou ze dvou nepříjemných alternativ. Jednou je podle něj zůstat „v zásadě nereformované EU“, druhou je nejistota spojená s odchodem z ní.

„Dynamika a odolnost londýnské City a britského podnikatelského sektoru naznačuje, že v dlouhodobém horizontu máme možnosti a schopnosti vytvořit si světlou, ne-li světlejší ekonomickou budoucnost mimo EU - stejně jako v případě, že bychom měli příležitost zůstat ve skutečně reformované Evropě,“ řekl Longworth. Dodal, že tento jeho pohled je založen na ekonomických hodnoceních výhod a nevýhod obou alternativ.

Členové komory jsou rozděleni

Sama obchodní komora uvedla, že se k žádnému z obou táborů nepřiklání. Její členové jsou v názoru na tuto věc rozděleni - zatímco většina velkých nadnárodních společností se důrazně staví za zachování členství v EU, menší firmy to často vidí jinak.

„Kdybych měl v tomto referendu podnikatele o něco požádat, bylo by to, aby se na to podívali z dlouhodobého pohledu a z hlediska širších zájmů společnosti, v níž působí; nerozhodujte se podle příštího finančního roku, ale podle toho, co chcete pro své děti a vnuky,“ řekl.

Konference obchodní komory se účastní i britský ministr financí George Osborne a jeho německý kolega Wolfgang Schäuble. Ten na ní vyzval Británii, aby „zůstala v Evropě“, a nedávnou dohodu Londýna s EU označil za dobrou pro Británii i pro EU.

„Plakali bychom,“ odpověděl podle agentury Reuters Schäuble v panelové diskusi na otázku, co by dělal, kdyby Británie odešla z EU. Osborne by měl podle BBC říci, že odchod z EU by přinesl britským firmám „nejhorší ze všech možných světů“.