Británii děsí euro, napumpuje libry do ekonomiky

Velká Británie

Velká Británie Zdroj: profimedia.cz

Británie příliš nevěří kondici svých největších exportních partnerů – což jsou eurové země –, proto pokračuje v měnovém uvolňování. Bank of England včera oznámila, že nechává klíčovou úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni 0,5 procenta (v eurozóně je na dvojnásobku) a rozšíří dosavadní program odkupu dluhopisů o dalších padesát miliard liber.

Britská ekonomika se v posledním loňském kvartále dostala do záporu 0,2 procenta. Pro celý letošní rok se odhaduje mírná recese s minus 0,1 procenta. „Některé z nedávných průzkumů trhu ukazují pozitivnější obrázek a také ceny aktiv vzrostly. Nicméně rychlost expanze hlavních britských exportních trhů zpomalila a zůstávají obavy ohledně zadluženosti a konkurenceschopnosti některých eurových zemí,“ uvedla centrální banka.

Eurozóna absorbuje zhruba polovinu celkového britského exportu, ostrovní banky mají na kontinentě rozpůjčován přes jeden bilion dolarů. Bank of England jde cestou měnových stimulů už od roku 2009. Od té doby drží rekordně nízkou půlprocentní sazbu a do ekonomiky nalila 275 miliard liber, zhruba pětinu ročního HDP země.