Britové chtějí brexit hlavně kvůli migrantům z Unie

Polské kadeřnictví ve Velké Británii

Polské kadeřnictví ve Velké Británii Zdroj: Gwydlon M. Williams via Flickr (

Skoro tři čtvrtiny Britů, kteří budou hlasovat za opuštění Unie, považují migraci za záležitost ovlivňující jejich volbu. To je nejvíce ze všech témat spojených s EU. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu, který na svém serveru zveřejnil deník Guardian. Negativně migraci z Evropské unie vnímá 44 procent dotázaných, za dobrou věc ji považuje 32 procent respondentů.

Podle průzkumu měli v očích Britů migranti ze zbytku EU zhoršit situaci na pracovním a realitním trhu, ve zdravotnictví, stejně jako přinést nárůst kriminality. Imigraci nejpozitivněji vnímají obyvatelé Londýna, nejhůře naopak Velšané.

Do Velké Británie z EU směřovali hlavně Poláci, podle odhadu z roku 2012 jich v zemi žilo 646 tisíc. Ve stejném roce mělo ve Spojeném království žít 40 tisíc Čechů. Většina Britů by omezila roční počet migrantů z Unie, stejně jako jejich právo na získání práce.

Téma migrace je ve vztahu k Unii důležité pro 55 procent Britů. Ovšem jen čtvrtina z nich si myslí, že se jich dotýká osobně. Příznivce setrvání Británie tato otázka zdaleka tolik netrápí. Pro ně je nejdůležitější stav mezistátního obchodu a britské ekonomiky.

Pokud by červnové referendum dopadlo stejně jako citovaný průzkum, Velká Británie by z EU vystoupila. Pro vystoupení Spojeného království z Evropské unie by hlasovalo 41 procent dotázaných, proti by bylo 40 procent respondentů.

Výzkum ukázal, že otázky spojené s Evropskou unií jsou mnohem důležitější pro ty, kteří z ní chtějí odejít. Jako podstatné téma ji vnímá polovina příznivců brexitu, mezi jeho odpůrci je to pouhých 15 procent. Důležitost Evropské unie stoupala s věkem dotázaných.

Většina mladších Britů by preferovala setrvání v EU. Jenže u nich je oproti starším věkovým skupinám mnohem menší ochota k referendu opravdu jít. Překvapivě považuje 47 procent respondentů Evropskou unii za pozitivní věc, za negativní 35.