Britové chtějí zůstat občany EU. Statisíce žádají o irské pasy

Irský pas

Irský pas Zdroj: Irské ministerstvo zahraničí

Počet britských občanů, kteří si požádali o vydání irského pasu, stoupl během letošního roku o 22 procent, oznámilo irské ministerstvo zahraničí. Od referenda o vystoupení Velké Británie z Evropské unie se počet Britů žádajících o irské pasy v meziročním srovnání více než zdvojnásobil.

O irský pas podle údajů do 14. prosince letos požádalo skoro sto tisíc Britů. Loni to bylo 86 tisíc občanů Velké Británie a v roce 2015, rok před referendem o brexitu, obdržely irské úřady ze sousední země 46 tisíc žádostí o vydání pasu.

Ve skutečnosti ale irské úřady obdržely ještě mnohem více žádostí. Irská statistika totiž vyčleňuje do zvláštní kategorie podání ze Severního Irska. A těch bylo dalších téměř 85 tisíc.

Irské ministerstvo zahraničí registruje větší zájem Britů o irské pasy právě od referenda o brexitu, které proběhlo v červnu 2016. Letošní rok byl přitom co do počtu britských žádostí rekordní, uvedl šéf irské diplomacie Simon Coveney. 

Podle irských zákonů má na irský pas nárok kdokoli, kdo se narodil v Irsku nebo v Severním Irsku, které je součástí Velké Británie, a nebo kdo má alespoň jednoho rodiče či prarodiče narozeného na Irském ostrově. Tuto podmínku splňuje asi šest milionů Britů, kteří jsou zároveň oprávněni ponechat si i britské občanství.

K vystoupení Velké Británie z Evropské unie dojde 29. března. Za zbývající tři měsíce musí návrh dohody o uspořádání vzájemných vztahů schválit jak britský prarlament, tak členské státy EU. Pokud se to nepodaří, otevírá se celá řada možností, rozchodem bez jakékoli obchodní tohody počínaje a odvoláním brexitu konče.