Britové kvůli brexitu dávají přednost dovolené mimo EU. Nejoblíbenější je Turecko

turismus, Turecko

turismus, Turecko

Protesty proti brexitu (23.3.2019)
Protesty proti brexitu (23.3.2019)
Theresa Mayová v britském parlamentu
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Opakované odklady brexitu odradily mnohé britské turisty od včasné rezervace dovolených v Evropě a čím dál více občanů Spojeného království chce strávit dovolenou mimo státy EU. S odvoláním na nejstarší britskou cestovní kancelář Thomas Cook o tom v pondělí informovala agentura Reuters. 

Mezi Brity sice v oblíbenosti zahraničních destinací stále podle cestovní kanceláře vede Španělsko, na druhém místě ale už je Turecko. Oproti loňskému roku se navíc počet Britů preferujících dovolenou mimo Evropskou unii zvýšil o deset procent.

Spojené království mělo EU opustit 29. března, poté 12. dubna, neshody v britském parlamentu ohledně obsahu brexitové dohody premiérky Theresy Mayové ale vyústily v odklad odchodu z osmadvacítky. Po dohodě s Bruselem by se nově měl brexit uskutečnit 31. října.

"Je jasné, že prodloužení nejistoty ohledně způsobu a načasování odchodu Británie z Evropské unie přimělo mnohé odložit rozhodování o tom, kde budou trávit svou letní dovolenou," napsala cestovní kancelář Thomas Cook ve zprávě.

Z 3422 účastníků průzkumu cestovní kanceláře nicméně většina uvedla, že chce letos trávit dovolenou v zahraničí, a zároveň vyšší počet dotazovaných než loni je připraven za dovolenou utratit více.

"Británie se možná ocitá z politického pohledu v unikátní době, naše chuť trávit dovolenou v zahraničí je ale evidentní," uvedl Will Waggott z kanceláře Thomas Cook. "Politický zmatek ale má dopad v jiných oblastech, projevuje se jasným odklonem (zájmu) směrem ke státům mimo EU," doplnil.

Osmačtyřicet procent dosud zakoupených turistických zájezdů pro letošní léto je do destinací mimo EU, což je o deset procent více než loni, uvedla cestovní kancelář s tím, že letos se druhou nejoblíbenější destinací stalo Turecko, a dostalo se tak před Řecko. Ze stoupající oblíbenosti neevropských destinací také podle Thomas Cook těží Tunisko. Nejpopulárnější je mezi britskými turisty nicméně i nadále Španělsko

Počet prodaných takzvaných all-inclusive zájezdů také stoupl, což podle Thomas Cook může souviset se snahou Britů zajistit si fixní cenu jídla a pití pro případ propadu libry.