Komentář Petra Bartoně: Brexit je mrtev. Ať žije brexit

Protesty proti brexitu (23.3.2019)

Protesty proti brexitu (23.3.2019) Zdroj: ČTK

Protesty proti brexitu (23.3.2019)
Zastánci brexitu
Britští poslanci
Theresa Mayová v britském parlamentu
5
Fotogalerie

Vše je připraveno k tomu, aby se stalo zdánlivě nemožné. Ještě nikdy pro nic a pro nikoho v britských dějinách nehlasovalo tolik lidí jako pro brexit. A přesto v noci na včerejšek brexit skončil. Formálně se tedy jen opět prodloužil termín.

Ale tímto druhým prodloužením se mění všechno. První prodloužení bylo jen takové cvičení, které mělo dokázat, že prodlužovat lze. Bylo tak krátké, že nemohlo nabídnout žádné nové možnosti.

Někdo vidí hlavní rozdíl v tom, že Britové teď budou muset jít do eurovoleb. Na vlastní rozuzlení brexitu však volby vliv mít nebudou. Navíc je budou Britové pořádat, jen pokud do jejich konání britský parlament nepřijme dohodu.

My však víme, že nepřijme. Jediná síla, která může poslance přesvědčit, je pevný termín a hrozba „armagedonu“ při odmítnutí dohody. Po třech letech mediální masáže se brexitu podle pravidel WTO (takzvaně „bez dohody“) bojí každý. Splněno. Ale pevnost termínu navždy pohřbilo již jeho první prodloužení. Proč pak zvednout ruku pro dohodu? Armagedonu se přece lze vyhnout dalším odkladem.

Včerejší odklad však poprvé nabízí dostatek času také na nové možnosti. Zejména na opakování referenda. Zastánci této varianty, kteří do jednoho chtějí zůstat v EU, argumentují tím, že první hlasování neurčilo, jaký brexit lidé chtějí. Logickou odpovědí na tuto výtku by nicméně bylo nanejvýš nechat voliče vybrat ze dvou či více „druhů“ brexitu. Zastánci nového referenda však připouštějí jedině volbu „buď dohoda premiérky Mayové, nebo setrvání v EU“. Někteří, pravda, připouštějí i třetí nabídku „odejít bez dohody“. Dobře si totiž spočítali, že dvě brexitové možnosti rozdělí euroskeptické hlasy a smrt brexitu se tím pojistí.

Dalším hřebíčkem do rakve brexitu jsou pokračující rozhovory Mayové s labouristou Corbynem. Ten sice také nevylučuje referendum, ale rád by udržel i sociální legislativu EU. Ve skrytu však chce Corbyn stále odejít, aby mohl znárodnit železnice a továrny. To v EU nesmí.

Všem je dnes jasné, že s Mayovou brexit nenastane. Odstranit ji může jen parlament za cenu nových voleb, nebo vlastní poslanci, ale ti se smějí znovu pokusit až v prosinci. Ve straně se však již sbírají podpisy pro změnu stranických volebních pravidel.

Zastavit brexit lze po včerejšku snad deseti způsoby. Uskutečnit jej lze stále jen jedním, už čistě teoretickým, tedy dohodou. Brexit je mrtev. Tím se však opět nic nevyřešilo, a tak z jeho popela okamžitě vyvstane nový. Chtít bude jediné: nepohyblivé termíny. Ať žije brexit.

Autor je hlavním ekonomem skupiny Natland